ms.detector.media
MediaSapiens
12.02.2016 11:10
Пропаганда - це огидний шрам на обличчі сучасної журналістики - Дуня Міятович
Пропаганда - це огидний шрам на обличчі сучасної журналістики - Дуня Міятович
Дуня Міятович впевнена, що ЗМІ можуть примирити людей, і не мають бути інструментом для розпалювання війни.

«ЗМІ відіграють ключову роль як у розпалюванні ворожнечі, так і в примиренні людей. Наша мета, домогтися того, щоб ЗМІ об'єднували людей», - зазначила представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Дуня Міятович, відкриваючи міжнародну конференцію у Відні 12 лютого «Пропаганда війни і ненависті і свобода масової інформації».

Вона розповіла про проект, організований Бюро представника ОБСЄ з питань свободи ЗМІ, який започаткував діалог між представниками журналістських організацій України та Російської Федерації. Наразі вже відбулося 10 таких зустрічей.

Також на думку викладача університету Сассекса (Великобританія) Майкла Кірні, протистояти пропаганді війни може медіаграмотність. «Треба поглиблювати медіаграмотність з молодих років», - сказав він.

У конференції бере участь велика делегація з України, до якої увійшли представники міністерства закордонних справ, Нацради з питань телебачення і радіомовлення, НСЖУ, НМПУ, ІМІ, ГО «Телекритика», УКУ та ін.

Нагадуємо, що на сайті Бюро представника ОБСЄ з питань свободи ЗМІ опублікували російськомовний переклад книги під назвою «Пропаганда та свобода масової інформації». У виданні йде мова про два типи пропаганди у сучасному світі. Перший називають пропагандою війни та ненависті; він потребує юридичних дій і заходів відповідно до міжнародного законодавства у сфері прав людини. Другий тип поєднує в собі всі інші види пропаганди. Вона може суперечити професійним стандартам журналістики, проте, як правило, не порушує міжнародне право.   

ms.detector.media