ms.detector.media
MediaSapiens
Павло Добровольський, tyt.by
26.01.2016 12:49
У Білорусі побили й оштрафували журналіста Павла Добровольського
У Білорусі побили й оштрафували журналіста Павла Добровольського
У Мінську, в приміщенні суду Фрунзенського району, побили журналіста білоруського інтернет-видання TUT.BY Павла Добровольського.

Про це повідомляє видання TUT.BY, журналіст якого мав висвітлювати судове засідання щодо так званої «справи графітистів».

До початку судового засідання декілька активістів, які були присутні у приміщенні суду, розгорнули розтяжку з написом «Ні політичним переслідуванням» і кричали: «Мистецтво - не злочин». Їх насильно вивели з приміщення суду. 

Журналіст Павло Добровольський на той момент перебував за дверима залу засідання. Побачивши, що з залу насильно виводять активістів - Павла Сергія та Максима Шитіка, він почав знімати те, що відбувалося, на камеру. Його затримали разом з активістами. 

За повідомленнями білоруського правозахисного центру «Вясна», і за словами самого журналіста та вдох активістів, одразу після затримання їх почали бити у сусідній кімнаті - звуки побиття було чути у залі суду. 

Після цього їх відвезли до РУВС Фрунзенського району Мінська, де склали по два протоколи: за статтями КоАП 24.1 «Неповага до суду» та 23.4 «Непокора законним вимогам посадової особи». Пізніше затриманих знову привезли до суду Фрунзенського району, щоби притягти до адміністративної відповідальності, при цьому особисті речі лишили у РУВС. 

«На хлопцях були помітні сліди побоїв», - констатували правозахисники. Після суду Максима Шитікова та Павла Добровольського засудили до сплати штрафу у розмірі 45 базових величин (9 450 000 білоруських рублів), а Павла Сергія до сплати штрафу у розміні 50 базових величин (10 500 000 білоруських рублів). Суддею на засіданні була Марія Єрохіна. Свідком виступив співробітник органів внутрішніх справ Сергій Ковальчук, який, за словами Добровольського, Шитікова та Сергія, брав участь у побитті. 

Прес-секретар Верховного суду Республіки Білорусь Юлія Ляскова написала на своїй сторінці у Facebook наступне: «Сьогоднішню ситуацію у суді Фрунзенського району Мінська коментувати, не знаючи всіх обставин того, що трапилося, не буду. Завтра будемо  розбиратися. Та особисто я прошу вибачення в усієї журналістської спільноти». 

Сегодняшнюю ситуацию в суде Фрунзенского района города Минска прокомментировать, не зная всех обстоятельств произошедшег...

Опубліковано Юлією Лясковою 25 січня 2016 р.

Представник Фрунзенського РУВС станом на вечір понеділка був недоступний для коментарів. Прес-секретар ГУВС Мінського міського виконавчого комітету Олександр Ластовський обіцяв прокоментувати ситуацію пізніше. 

Павло Добровольський розповів TUT.BY, що вже написав заяву і найближчим часом має намір зняти побої й звернутися до суду. 

11 січня 2015 року у зв’язку з так званою «справою графітистів» були затримані п’ятеро людей. Їх звинувачують у хуліганстві за вуличні малюнки «Беларусь мае быць беларускай» і «Рэвалюцыя сьвядомасьці, яна ўжо ідзе…», а також замальовування фарбою соціального рекламного щита із зображенням співробітників міліції. Молоді люди повністю визнали свою провину, відшкодували збитки і перебували під підпискою про невиїзд. 

У 2016 році почалися судові засідання в цій справі. 

Павло Добровольський працює журналістом у білоруському інтернет-виданні TUT.BY з квітня 2015 року. До цього з січня по квітень 2015 він працював в українському виданні «Новое время», а з 2013 по 2015 був шеф-редактором білоруського ділового інтернет-видання «Ежедневник». Його стаття для «Нового времени» (НВ) про життя в окупованій Горлівці, що мала назву «Логово беса» (разом зі статею журналіста НВ Максима Бутченка «Две грани одной войны» про життя в окупованому Дзержинську) спровокувала дискусію на MediaSapiens. 

ms.detector.media