ms.detector.media
MediaSapiens
Фото: скрін відео "Схеми"
22.01.2016 14:40
У Порошенка відмовилися надати «Схемам» інформацію про відвідувачів Президента України
У Порошенка відмовилися надати «Схемам»  інформацію про відвідувачів Президента України
Адміністрація Президента України відмовилася надати прізвища осіб, які зустрічаються з Петром Порошенком та чиновниками його Адміністрації.

Про це йдеться у сюжеті програми журналістських розслідувань «Схеми: корупція в деталях», спільного проекту «Радіо Свобода» та каналу «UA:Перший».

«Мабуть, Президенту України є що приховувати. Офіс Петра Порошенка відмовився надати прізвища людей, які зустрічаються з Президентом України та очільниками його Адміністрації. У відповідь на усні та письмові запити ми отримали відмову. Мовляв, президентська охорона заперечує», - повідомила ведуча програми Наталя Седлецька.   

За її словами, запис осіб, які приходять на зустрічі в Адміністрацію Президента, ведеться у спеціальному журналі відвідувань. «Але цей документ тимчасовий, його навіть до архівів не передають», - зауважила журналістка.

Щоб подивитися, з ким зустрічаються високопосадовці з Адміністрації Президента,  знімальна група «Схем» провела під її стінами 6 днів у грудні минулого року у період, коли тривали дискусії про долю Кабміну та бюджет 2016 року. «Ми побачили там бізнесменів, нового Антикорупційного прокурора, колишніх регіоналів, а також зафільмували масовий приїзд депутатів на засідання цілої фракції у кабінеті Президента», - повідомила Наталя Седлецька.

Журналіст Сергій Андрушко підготував з цього приводу спеціальний репортаж. Він показав у сюжеті лист, надісланий Адміністрацією Президента України у відповідь на прохання журналістів надати інформацію про відвідувачів глави держави.

«За інформацією, наданою службою охорони Адміністрації Президента України, ведення робочих журналів (журналів відвідувачів) не передбачено номенклатурою справ Адміністрації Президента України, а є допоміжним документом для зручності роботи співробітників служби охорони під час допуску відвідувачів до Адміністрації Президента України», - йдеться у відповіді адміністрації глави держави.

За твердженням адміністрації Петра Порошенка, інформація про відвідувачів є конфіденційною згідно пункту 16 розпорядження глави секретаріату Президента України і керівника державного управління справами №165/240 від 15 грудня 2006 року – тобто такі дані були засекречені ще за часів президентства Віктора Ющенка.

Нагадаємо, журналіст програми розслідувань «Схеми» «Радіо Свобода» Михайло Ткач запитав Петра Порошенка під час великої прес-конференції 14 січня: «Чому Адміністрація президента приховує дані про відвідувачів президента і голови АП. Ми декілька разів зверталися з відповідними запитами – відповіді так і не отримали. Ви особисто готові оприлюднити ці дані?».

У відповідь Петро Порошенко припустив, що деякі його зустрічі можуть бути засекречені.

«Не шукайте чорну кішку в темній кімнаті, коли її там немає. Я перевірю, що Ви маєте на увазі, але Адміністрація Президента працює абсолютно прозоро. Я особисто буду оприлюднювати… Я перевірю законодавство, але я думаю, що можуть бути випадки, коли окремі мої політичні, в тому числі зовнішньополітичні, зустрічі оприлюднюватися не будуть», - відповів Петро Порошенко.

Водночас Петро Порошенко пообіцяв перевірити, чи завжди Адміністрація Президента розповсюджує інформацію про всі зустрічі глави держави. «Але я, безумовно, подивлюся… Мені невідомі факти, принаймні – я щиро кажу, я не готовий був до цього запитання – мені невідомі факти, коли будь-який гість не повідомляється або ми відмовляємося від коментарів. Це відповідальність Адміністрації, я ще раз це перевірю», - сказав він.

ms.detector.media