ms.detector.media
MediaSapiens
Фото: скрін з відео Vox Ukraine
18.01.2016 11:07
Голова Нацбанку вважає, що ЗМІ в Україні потребують реформування через «продажність»
Голова Нацбанку вважає, що ЗМІ в Україні потребують реформування через «продажність»
Голова Національного банку Валерія Гонтарєва звинуватила українські засоби масової інформації в продажності і закликазала провести «демонополізацію і деолігархізацію ЗМІ». Про це вона заявила, виступаючи у листопаді 2015 року з лекцією «Як подолати "ідеальний шторм" і реформувати фінансову систему: погляд із НБУ» у рамках курсу лекцій «Макроекономіка від перших осіб: гроші, центробанк, політика», організованих Vox Ukraine.

Відео лекції Валерії  Гонтарєвої можна переглянути на YouTube.

Голова Нацбанку заявила, що «перед початком реформ» в Україні відбувалась криза банківської системи,  валютна та макроекономічна кризи. Це вона і назвала «ідеальним штормом» для економіки.  Наприкінці 2013 року Україна, за її словами, стояла біля краю фінансової прірви. «Ці величезні дисбаланси, які накопичувались у всій системі - жодна правляча еліта нашої країни ніколи не вживала рішучих кроків з реформування ні фінансового сектора, ні банківського сектора, практично жодного сектора нашої економіки», - сказала вона.

Валерія Гонтарєва також повідомила, що для підтримку курсу на рівні 8 грн. за долар Україна витратила 23 млрд. доларів з березня 2011 року до січня 2014 року. Водночас такі заходи не дозволили країні, за словами голови Нацбанку, вийти з кризи 2008 року. «Ці гроші були витрачені абсолютно даремно», - сказала вона.

Голова Нацбанка також повідомила про втрати для економіки і бюджету через анексію Криму, війну на Донбасі, торговельні війни з Росією. Водночас вона сказала, що влітку, коли курс долара дорівнював 11,5 грн., платіжний баланс в Україні було відновлено. Валерія Гонтарєва сказала, що через війну і втрату територій на Донбасі Україна втратила 15% ВВП і 30% валютної виручки, і спростувавши хибну, на її погляд, інформацію, що «Донбас нам нічого не давав і був дотаційним». Вона сказала, що влітку 2014 року платіжний баланс був знову порушений, бо витрати на війну не були закладені у бюджет. «А курс нашої національної валюти – це похідна нашого платіжного балансу», - підкреслила пані Гонтарєва.

Вона також заявила, що ситуацію за допомогою міжнародних експертів могли стабілізувати більш  безболісно, якби не паніка населення. «Ну ви ж розумієте, що наш народ ментально був прив’язаний до курсу гривні і це для нього було священною коровою. Хоча всі кризі, які були в країні, неодноразово показували, що й нас немає фіксованого курсу валюти, у нас є дисбаланс, який накопичується, який раз на п’ять-десять років просто вибухає», - зазначила голова Нацбанку.

За її словами, паніка – «жахлива річ, яка здатна зруйнувати будь-яку банківську систему». «Коли відбувається війна, раціонального зерна не залишається ні у населення, ні у бізнесу, і важко когось за це критикувати – особливо населення, яке не може по-іншому сприймати ситуацію», - сказала вона.

Валерія Гонтарєва також заявила, що на «фінансовому і банківському ринку повинна бути довіра». За її словами, таку довіру в країні було втрачено, заразі не відновлено, адже це є довготривалим процесом. Водночас вона пов’язала негативні процеси із впливом ЗМІ, не уточнючи при цьому, у чому саме вони полягали.

«Проблема нашої країни, напевно, більше в тому, що дуже багато засобів масової інформації перебуває в руках олігархічного клану. Тому дуже часто, не хочу образити присутню тут пресу, але я називаю це "вільна продажна преса". І це дуже страшно. Якщо ми робимо демоно…, демоно…, деолігархізацію, я ніколи не могла вимовити це слово, демонополізацію всього ринку, деолірхізацію всіх наших економічних секторів, то я думаю, що сектор мас-медіа, так, має одним з перших, напевно, потрапляти туди. Ви ж розумієте, що будь-яка неправдива інформація - це дезінформація, вона створює паніку на ринку», - сказала вона.

Валерія Гонтарєва заявила вважає, що «половину кризу в Україні ми пройшли б набагато легше, якщо б панічні настрої постійно не підігрівалися».

Варто зазначити, що голова Нацбанку виступала російською мовою.

ms.detector.media