ms.detector.media
MediaSapiens
Фото: ІА QHA
15.01.2016 16:18
Кримський журналіст Заір Акадиров заявляє, що російська поліція стежила за ним перед затриманням
Кримський журналіст Заір Акадиров заявляє, що російська поліція стежила за ним перед затриманням
Кримськотатарський журналіст, колишній головний редактор інтернет-видання «Аргументы недели-Крым» Заір Акадиров, якого сьогодні, 15 січня, у суді Сімферополя затримали так звані правоохоронці окупованого Росією Криму, заявляє, що за ним і за його діями ведеться стеження. Крім того, його затримання поліцією відбувалось як викрадення – журналіста намагалися відправити в Центр протидії екстремізму, створений РФ в окупованому Криму, і лякали «відправити у підвал».

Про це повідомляє кримськотатарське інформагентство QHA, якому журналіст розповів про своє сьогоднішнє затримання поліцією.

«Співробітник поліції, який представився капітаном Шампазовим, попросив мене в залі фойє Верховного суду вийти з суду, щоб задати мені питання. Я запитав на підставі чого, він сказав, є питання. Я вийшов, після чого він попросив пройти в його автомобіль, щоб там поставити кілька запитань. Я відповів, що вийшов на першу вимогу, і ми знаходимося тут, тому, будь ласка, задавайте питання в присутності всіх. Якщо ви захочете мене запросити офіційно, є для цього законні методи», - розповів Заір Акадиров.

У відповідь, як розповідає затриманий, поліцейський заявив, що він не зможе поставити йому запитання при сторонніх і наказав прихильникам «Беркута» затримати журналіста і доставити в легковий автомобіль, який стояв біля будівлі Верховного суду. Вже в машині він дав команду водієві їхати в Центр з протидії екстремізму. На заперечення Заіра Акадирова, він заявив, що «так треба».

«Після цього він спробував вихопити у мене телефон з рук, я йому не дав. Він схопив мене за праву руку, закрив двері в автомобілі, а водій, який знаходився попереду, почав погрожувати, що одягне наручники. А той, який мене запросив на бесіду, пригрозив, що відвезе в підвал. Після чого я, розцінивши це як загрозу життя, у зв'язку з тим, що відбувається в Криму (викрадають людей і так далі), зробив спробу вийти з автомобіля. Мені вдалося відкрити двері, проте мене стали назад відтягувати в машину», - стверджує журналіст.

В цей момент до автомобіля підбігли співробітники ОМОНу і представники громадськості, які перебували в суді. Вони втрутилися в конфлікт, спробували з'ясувати, що відбувається, чому затримують журналіста. Як пише ІА  QHA, Заір Акадиров в Криму досить відома особа - у минулому він працював журналістом, а зараз є блогером і фрілансером.

«Після цього в суперечку вступив начальник (не пам'ятаю прізвища), який, по-моєму, відповідає за безпеку в Сімферопольському районі і зажадав пред'явити паспорт. Всі ті вимоги, які вони просили, я виконав: пред'явив посвідчення особи, де вказана кримська прописка. Здавалося б, конфлікт повинен був бути вичерпаний, але мене попросили, точніше зажадали, пройти в Залізничний райвідділ поліції замість того, щоб не їхати в Центр з протидії екстремізму», - розповів пан Акадиров.

Після 45-хвилинного допиту Акадирова відпустили. Як каже журналіст, фізичного тиску у відділку поліції на нього не чинили: «Був тільки психологічний тиск, оскільки вони підозрювали, що я можу з собою щось носити або перебувати незаконно на території Російської Федерації. Більше того, вони заявили, що бачили мене на інших засіданнях суду і на автопробігу 18 травня, де я був серед спостерігачів. Я це розцінюю, як стеження або фіксацію мене як людини, громадянина».

Нагадаємо, 15 січня у Верховному суді окупованого Росією Криму (Сімферопіль) поліція затримала кримського журналіста Заіра Акадирова. Згодом ЗМІ повідомили, що журналіста відпустили після допиту.

Після анексії Криму у 2014 році головний редактор «Аргументи тижня - Крим» Заір Акадиров, який працював у газеті від дня її заснування, змушений був звільнитися через цензуру і втручання у редакційну політику засновників.

ms.detector.media