ms.detector.media
MediaSapiens
sockraina.com
11.01.2016 17:37
Держкіно досі не може накладати штрафи за показ заборонених фільмів і серіалів
Держкіно досі не може накладати штрафи за показ заборонених фільмів і серіалів
Державне агентство з питань кіно досі не має затвердженого порядку накладення штрафів за показ заборонених пропагандистських фільмів і серіалів, оскільки триває погодження документа із зацікавленими відомствами. Про це MediaSapiens повідомив заступник голови Держкіно Сергій Неретін.

Ще 19 листопада 2015 року Держкіно оприлюднило на своєму сайті проект регуляторного акту – Порядку накладення адміністративно-господарських штрафів за порушення вимог статті 15-1 Закону України «Про кінематографію».

За словами Сергія Неретіна, наразі триває погодження документа з Державною регуляторною службою, де документ «застряг» з минулого року.

«Ми очікуємо на затвердження документу найближчим часом, до кінця січня. Але в якому вигляді його буде затверджено – невідомо, оскільки до нього ще можуть бути внесені корективи. Як тільки ми отримаємо документ – зможемо почати застосовувати штрафи за показ заборонених фільмів», - повідомив Сергій Неретін.

Оприлюднений на сайті Держкіно проект регуляторного акту передбачає, що Держкіно накладає штраф за розповсюдження та/або демонстрування фільмів, що містять популяризацію або пропаганду органів держави-агресора та їхніх окремих дій, що створюють позитивний образ працівників держави-агресора, працівників радянських органів державної безпеки, виправдовують чи визнають правомірною окупацію території України.

Водночас проект не передбачає накладення штрафів за трансляцію фільмів, вироблених фізичними та юридичними особами держави-агресора (заборона на трансляцію поширюється на російські фільми, вироблені після 1 січня 2014 року).

Згідно з проектом, інформація та дані про ознаки правопорушення можуть міститися в актах Національної ради з питань телебачення і радіомовлення (актах перевірки та актах моніторингу) щодо розповсюдження чи демонстрування творів, розповсюдження і демонстрування яких заборонено законодавством про кінематографію.

Штраф може бути накладено протягом шести місяців з дня виявлення порушення, але не пізніше ніж через рік з дня його вчинення. Водночас підставою для накладення штрафу є протокол про правопорушення, який має бути складений не пізніше 10 робочих днів з дати виявлення правопорушення.

Протоколи про правопорушення складаються та підписуються працівниками Держкіно, уповноваженими на їх складання. Суб’єкти господарювання, які притягуються до відповідальності, можуть відмовитися підписувати протокол і можуть подати пояснення та зауваження щодо змісту протоколу.

Далі уповноважений представник Держкіно протягом п’яти робочих днів з дня отримання протоколу та додатків до нього приймає рішення про накладення штрафу, яке оформлюється у вигляді постанови. Розмір штрафу посадовець визначає в межах, визначених законом «Про кінематографію»: 10 мінімальних зарплат за кожен перший випадок порушення та 50 мінімальних зарплат за кожен наступний випадок порушення.

Штраф має бути сплачений не пізніше 15 днів з дня вручення або отримання суб’єктом господарювання надісланої Держкіно копії постанови про накладення штрафу.

Нагадаємо, ще 4 червня 2015 року набув чинності закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо захисту інформаційного телерадіопростору України», який, з-поміж іншого, заборонив розповсюдження й демонстрування в Україні фільмів, що містять популяризацію або пропаганду органів держави-агресора (Російської Федерації), а також трансляцію будь-яких російських фільмів/серіалів, вироблених після 1 січня 2014 року. За показ заборонених фільмів передбачені штрафи, для застосування яких необхідно було прийняти підзаконний акт – порядок накладення штрафів. Закон давав на ухвалення підзаконних актів два місяці, тобто до 4 серпня 2015 року.

20 серпня 2015 року Національна рада з питань телебачення і радіомовлення погодила проект наказу Міністерства культури України «Про затвердження порядку накладання адміністративно-господарських санкцій Державним агентством України з питань кіно», що надійшов від Держкіно. Документ мав пройти погодження ще в низці міністерств і відомств. Згодом, 19 листопада 2015 року, Держкіно оприлюднило новий проект документу.

Але досі порядок штрафів не затверджено. Тобто попри те, що закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо захисту інформаційного телерадіопростору України» діє вже сім місяців, Держкіно досі не застосовує штрафів, хоча Нацрада протягом перших місяців дії закону фіксувала десятки ознак порушення закону телеканалами. Якщо документ буде ухвалено в оприлюдненій редакції, Держкіно так і не оштрафує нікого з-поміж виявлених Нацрадою порушників, оскільки мине строк давності застосування санкції.

ms.detector.media