ms.detector.media
MediaSapiens
Фото: "Дождь"
06.01.2016 19:10
У Підмосков’ї блогера затримали за фото ялинок - не підтвердив, що є патріотом
У Підмосков’ї блогера затримали за фото ялинок -  не підтвердив, що є патріотом
У місті Коломна (Московська область) місцевого жителя, фотолюбителя і блогера Валентина Соколова затримали і доправили до поліції за фотографію новорічних ялинок біля будівлі міської адміністрації. Він зміг зняти приховане відео, у якому російський поліціянт дає пояснення, що затриманий вів себе «непатріотично».

Про це повідомляє російський канал «Дождь» з посиланням на блогера мандрівника Олександра Бєлєнького.

Валентин Соколов приїхав в центр міста, на головну площу, щоб сфотографувати новорічні ялинки. Затримали його за фотографію двох живих дерев біля будівлі міської адміністрації.

До Валентина Соколова підійшов, не представившись, чоловік у цивільному і попередив, що фотографувати біля будівлі Коломенської міської адміністрації не можна. У відповідь на питання, хто він і на якій підставі не можна фотографувати, чоловік попросив трохи почекати. Через кілька хвилин до фотографа під'їхала патрульна машина і «четверо ввічливих поліціянтів з автоматами» забрали у пана Соколова паспорт і доставили його у відділок поліції.

У відділенні чоловікові також ніхто не дав відповіді, за що його затримали, чому не можна фотографувати новорічні ялинки і у кого отримати дозвіл, якщо він,  дійсно, потрібен.

Валентин Соколов записав відео, в якому докладно розповів про бесіду з поліцією у відділенні.

Як зазначив поліціянт, Валентин Соколов повинен був якось підтвердити, що є патріотом. «Якщо ви прийшли до адміністрації, грубо говорячи, то або у вас повинно було бути офіційне звернення із роз’ясненням, що ви є патріотом. Чого ви посміхаєтесь?», - заявив поліціянт у черговій частині.

Валентин Соколов намагався пояснити, що він нічого не приховує, на фото – лише ялинки, і він не мав злого умислу.

«Злого умислу? Якби у вас був злий умисел, то тут уже б було ФСБ», - відповів поліцейський.

Правоохоронець також пояснив, що «згідно з усіма нашими інструкціями» не можна фотографувати також дитячий садочок через «скупчення молодих людей».

У відповідь на питання Валентина Соколова, як він повинен був вчинити, аби сфотографувати ялинки «правильно», поліцейський надав відповідь: «Якби ви хотіли бути патріотом, то тут достатньо було патріотично – тут у нас сильно патріотизм розвинутий, у Коломні – звернутися, ну я не знаю, до заступника глави якогось там...».

Фотолюбителя протримали у відділку поліції якийсь час. «Взяли з мене пояснення, відкопіювали паспорт і відпустили. Поліціянти були ввічливі і коректні - правда, несли пургу. Думаю, комусь буде корисний мій досвід. Особливо туристам», - написав блогер.

Валентин Соколов також зазначив, що з бесіди з російським поліціянтом йому стало ясно: «1. Що будівля адміністрації - об'єкт, що особливо охороняється,  і зйомка поблизу заборонена. Де починається кордон заборони, на підставі чого і хто заборонив? Відповіді я не отримав. 2. З'ясувалося, що я повинен був завчасно отримати дозвіл на зйомку. У кого? Відповіді не отримав. 3. Так само стало ясно, що в Коломні безліч подібних заборонених об'єктів, але список засекречений. Мабуть цей список потрібно складати самому, після кожного затримання за зйомку без дозволу».

Нагадаємо, у російському місті Смоленську журналістку видання «Реадовка.ру» Поліну Данилевич (справжнє прізвище Петрусєва) було затримано поліцією за публікацію у соцмережі фотографії часів німецької окупації. Їй висунули обвинувачення за адміністративною статтею «Пропаганда та публічна демонстрація нацистської атрибутики чи символіки».

ms.detector.media