ms.detector.media
MediaSapiens
Вадим Тюменцев, RFE/RL
30.12.2015 13:48
У Росії блогера засудили до 5 років в'язниці за відео про Донбас
У Росії блогера засудили до 5 років в'язниці за відео про Донбас
30 грудня Кіровський районний суд Томська засудив до 5 років колонії загального режиму блогера Вадима Тюменцева, якого звинувачували за двома статтями Кримінального кодексу – 282-ю («дії, спрямовані на розпалювання ненависті або ворожнечі») і 280-ю («публічні заклики до екстремістської діяльності»).

Про це повідомляє Радіо Свобода.

Кримінальну справу стосовно Вадима Тюменцева порушили ФСБ і Слідчий комітет по Томській області в лютому 2015 року. Склад злочинів силові відомства угледіли в двох відеосюжетах, розміщених Тюменцевим на сайті YouTube і на особистій сторінці «Вконтакте».

Слідство, зокрема, звинуватило блогера у «неприязні до громадян, які живуть на території Луганської та Донецької областей України». Також, за версією слідчих, Вадим Тюменцев в інтернеті закликав до участі в неузгодженій мирній акції і критикував місцеву владу. Адвокат Тюменцева у зв'язку з цим зауважує, що подібні заклики «не входять до переліку екстремістських», а мер і губернатор, яких різко критикує автор, «не соціальна група, а персоналії», і – згідно з чинним законодавством – межі допустимої критики стосовно посадовців і професійних політиків ширші, ніж щодо інших громадян.

Під час судового засідання Тюменцев вимагав відводу судді Катерини Галяутдінової: «Вважаю, що суддя підтримала свідомо незаконну позицію державного обвинувача, – заявляв він, – порушила вимоги КПК і свідомо бере участь у політично мотивованій розправі наді мною».

Блогер заявив також про необхідність проведення лінгвістичної експертизи, оскільки, за його словами, погодився підписати явку з повинною під тиском співробітника ФСБ. «Лінгвістична експертиза безграмотна і тенденційна. Експерт інтерпретувала низку висловлювань зі спотворенням сенсу, що доведено свідками. А явка написана під тиском, шляхом шантажу», – сказав Тюменцев. Однак суд у задоволенні клопотань відмовив.

У своєму останньому слові Тюменцев сказав, що не визнає себе винним.

Нагадуємо, що наприкінці вересня у Росії центральний суд Челябінська визнав винним в екстремізмі і засудив до двох років позбавлення волі умовно місцевого блогера, активіста «Громадянського руху Південного Уралу» Костянтина Жаринова за репост звернення «Правого сектора» на сайті соцмережі «ВКонтакте». 

ms.detector.media