ms.detector.media
MediaSapiens
Фото: 24tv.ua
29.12.2015 10:56
У Луганську сепаратисти глушать «Радіо 24» - МІП обіцяє відновлення мовлення
У Луганську сепаратисти глушать «Радіо 24» - МІП обіцяє відновлення мовлення
З тимчасово окупованого Луганська повідомили, що сепаратисти почали незаконну трансляцію свого радіо на частоті 107.9, через що у місті зникло єдине українське «Радіо 24». Міністерство інформаційної політики України (МІП) заявляє, що мовлення українського радіо буде невдовзі відновлено.

Повідомлення про відсутність мовлення «Радіо 24» у Луганську опублікував у своєму Facebook активіст і волонтер Віктор Майстренко.

«В українському Луганську пропало єдине українське «Радіо 24». Тепер на цій частоті 107.9 транслюється чергова російська радіостанція. Дуже багато людей залишилося без українських новин! Це радіо доволі часто можна було почути в модулях і магазинчиках міста Луганська! Якщо можете, донесіть цю інформацію куди треба!», - йдеться у повідомленні, яке оприлюднив волонтер.

MediaSapiens звернувся за коментарем до заступниці міністра інформаційної політики Тетяни Попової. Вона підтвердила, що на частотах українського радіо сепарасти запустили свої радіостанції.

«Так, ми знаємо, що на наших хвилях нещодавно терористами були включені радіостанції з Луганська. І завдяки тому, що захоплена ними телевежа в Луганску має 180 м, а наша в Широкому - всього 50 м, їх сигнал тепер перебиває наш у Луганську», - повідомила Тетяна Попова.

За її словами, мовлення українського радіо на Луганщині буде відновлено: «Ми знайшли рішення цій проблемі. В найближчий час ми її вирішимо».

Водночас заступниця міністра не стала конкретизувати заходи, яких вживає МІП для відновлення трансляції українського радіо у Луганську.

Нагадаємо,  у вересні програмний директор «Радіо 24» Марта Більська в інтерв’ю «Телекритиці» повідомляла, що в співпраці з колегами з «Громадського радіо» створюються випуски новин, які виходять на території АТО.

«Це дуже важлива місія. І величезна відповідальність. Ми регулярно отримуємо погрози на зразок: «Вот подождите, мы как к вам прийдем, то первым делом "Радио 24" сотрем с земли!». Але разом із цим і читаємо інше: «Друзі, дякуємо, знайшли вас, слухаємо, тільки завдяки "Радіо 24" тримаємо зв'язок із реальністю», - сказала вона.

У грудні в ефірі міста Луганська, контрольованого терористами «ЛНР», мовлення сепаратистської радіостанції «Казачье радио» було переведене з частоти 101.1МГц на частоту 101.8МГц, на якій з дозволу Національної ради з питань телебачення і радіомовлення транслювало свої програми «Громадське радіо». Таким чином луганчани не мають можливості слухати програми «Громадського».

У жовтневому звіті заступниці міністра інформаційної політики Тетяни Попової, яка очолює Комісію з питань забезпечення стабільного функціонування системи національного телебачення і радіомовлення при МІП, повідомлялося  про заходи щодо встановлення передавачів для відновлення українського мовлення у Луганській області:

- у Старобільську введено в експлуатацію передавач потужністю 5 кВт для трансляції програм Луганської ОДТРК;

- у Широкому введено в дію FM-передавач радіохолдингу «ТАВР-медіа»;

- у Попасній введений в експлуатацію аналоговий передавач потужністю 15 Вт для трансляції телепрограм ЛугТРК на 43 телевізійному каналі;

- у Широкому Луганською філією Концерну РРТ введено в дію телевізійний передавач потужністю 1кВт для трансляції програм Луганської обласної державної телерадіокомпанії (ОДТРК) на 25 ТВК;

- у Широкому Концерн змонтував за тимчасовою схемою з власних резервів FM-передавач потужністю 500 Вт для трансляції програм «Радіо Пульс» Луганської ОДТРК на частоті 99,5 МГц.

ms.detector.media