ms.detector.media
MediaSapiens
Фото: "Грани.ТВ"
24.12.2015 18:13
Суд у Росії відхилив позов Олега Сенцова до російських ЗМІ
Суд у Росії відхилив позов Олега Сенцова до російських ЗМІ
Сьогодні, 24 грудня, Міщанський суд Москви відхилив позов українського режисера Олега Сенцова, засудженого у Росії за сфальшованим звинуваченням у тероризмі до 20 років позбавлення волі, про захист честі і гідності до ФСБ РФ та низки російських ЗМІ.

Про це повідомляє у своєму Twitter російське видання «Грани.ру», яке вело онлайн-трасляцію засідання суду.

Предмет позову - повідомлення у російських ЗМІ про затримання у Криму співробітниками ФСБ РФ Олега Сенцова, в яких його провина подавалася як вже доведена. Олег Сенцов заявляв у своєму позові, що російські телеканали назвали його терористом ще до рішення суду, грунтуючись тільки на прес-релізі російських спецслужб. Відповідачами за позовом заявлені ФСБ, «Ньюс медиа» (канал LifeNews), канали «Первый канал», НТВ, «Звезда», ВДТРК.

У своєму виступі на суду адвокат Любов Прокопенко сказала, що Олег Сенцов на момент публікації у російських ЗМІ не визнавав свою провину, у нього не знаходили зброю і вибухівку. «Хоч зараз вирок набув чинності, на той момент публікації формували ставлення до людини, яка не була засуджена», - наголосила вона.

Адвокат вимагала спростування опублікованої інформації.

Як пише видання, представник «Звезда» заявив, що «висвітлення затриманих за підозрою в тероризмі - наше право і обов'язок, а позивач зловживає правом». У свою чергу представник ВДТРК сказав: «Не має значення, на який момент встановлена достовірність відомостей, а зараз це підтверджено двома інстанціями». Російський «Первый канал» заявив, що «у разі реабілітації позивач міг би вимагати опублікувати повідомлення про реабілітацію, але вирок вступив у законну силу».

У підсумку Міщанський суд Москви відмовив Олегу Сенцову у задоволенні позову.

Нагадаємо, 24 листопада Верховний суд Росії після розгляду апеляційної скарги на вирок українському кінорежисеру Олегу Сенцову й активісту Олександру Кольченку, визнав законним і залишив у силі вирок Північно-Кавказького суду.

Як повідомлялося, Північно-Кавказький суд РФ 25 серпня визнав Олега Сенцова винним в організації терористичного угрупування і засудив його до 20 років колонії суворого режиму. Водночас українському активісту Олександру Кольченку суд присудив 10 років позбавлення волі в колонії суворого режиму.

Олег Сенцов і Олександр Кольченко звинувачення заперечують. Кінорежисер на суді розповів, що співробітники ФСБ Росії катували його.

У цій справі були також затримані російськими спецслужбами громадяни України Геннадій Афанасьєв і Олексій Чирній, вони засуджені в Росії. Пан Афанасьєв на суді у справі Сенцова-Кольченка заявив, що його катували, щоб змусити свідчити проти активістів.

Російська правозахисна організація «Меморіал» оголосила Олега Сенцова, Олександра Кольченка і Геннадія Афанасьєва політв’язнями.

 

ms.detector.media