ms.detector.media
MediaSapiens
Дарина Полюдова, RFE/RL
21.12.2015 14:24
На Кубані судять активістку за пост у «Вконтакте»
На Кубані судять активістку за пост у «Вконтакте»
У Краснодарі (РФ) сьогодні суд винесе вирок кубанській активістці Дарині Полюдовій, яку звинувачують у закликах до екстремізму і сепаратизму за публікації у соцмережі «ВКонтакте».

Про це повідомляє Радіо Свобода.

Раніше в ході дебатів сторін представник прокуратури вимагала для Полюдової три з половиною роки позбавлення волі в колонії-поселенні.

Кримінальну справу стосовно 26-річної активістки було порушено в серпні 2014 року після спроби провести «Марш за федералізацію Кубані» в Краснодарі. У вересні 2014 року вона була поміщена під варту, а в кінці лютого 2015 року випущена зі слідчого ізолятора під підписку про невиїзд.

Претензії влади викликали записи Полюдової в соціальних мережах, зокрема, перепост картинки з текстом «Етнічні українці Кубані хочуть приєднатися до України». Полюдова називає цей запис «троллінгом». Також слідчі порахували екстремістським запис, в якому вона покладає відповідальність за всі теракти і біди в Росії на Володимира Путіна і запитує, чому росіяни, подібно українцям, не можуть повалити режим.

Дарина Полюдова провину заперечує і не вважає, що її слова були спрямовані на «насильницьке повалення конституційного ладу». На її думку, її переслідують за політичні погляди. В інтерв'ю Радіо Свобода Полюдова зізналася, що виправдання не чекає і тюрми не боїться.

Правозахисний центр «Меморіал» включив Дарину Полюдову в список політв'язнів у Росії.

Нагадуємо, що Генпрокуратура РФ запропонувала блокувати сайти за екстремістський зміст без експертизи. 

Згідно з текстом документу, блокування без залучення експертів може застосовуватися до сайтів з явними ознаками екстремістської спрямованості або до ресурсів, які можуть «мати широкий суспільний резонанс». Як пише російська газета «Ведомости», тимчасова інструкція про подібні рішення діє з грудня, але вже добре відпрацьована і може бути введена на постійній основі.

Нагадуємо, що у вересні у Росії центральний суд Челябінська визнав винним в екстремізмі і засудив до двох років позбавлення волі умовно місцевого блогера, активіста «Громадянського руху Південного Уралу» Костянтина Жаринова за репост звернення «Правого сектора» на сайті соцмережі «ВКонтакте».

ms.detector.media