ms.detector.media
MediaSapiens
Фото: ridus.ru
16.12.2015 15:38
Журналістка «1+1» представила фільм-розслідування «Чеські друзі Кремля»
Журналістка «1+1» представила фільм-розслідування «Чеські друзі Кремля»
Журналістка Ольга Мальчевська, яка понад півроку працювала у Чехії в рамках стипендії імені Вацлава Гавела МЗС Чехії та «Радіо Свобода», представила фільм-розслідування «Чеські друзі Кремля». Закрита презентація та дискусія на тему «Ноу-хау пропаганди Кремля та російське лобі в Європі» відбулася 16 грудня в Українському кризовому медіацентрі.

9 січня 2016 року фільм покаже телеканал «1+1» одразу після вечірнього випуску ТСН. Як повідомила модератора заходу – генпродюсер іномовлення Ukraine Today («1+1 медіа») Тетяна Пушнова, у ці ж дати стрічка «Чеські друзі Кремля» також вийде в ефірі їх каналу – для цього її зараз перекладають англійською.

Журналістам показали фільм пані Мальчевської, головним героєм якого є нинішній президент Чеської республіки Мілош Земан, який симпатизує владі Російської Федерації і не визнає її агресію щодо України на відміну від глав більшості європейських країн, які засуджують дії Росії на Донбасі та анексію Криму.

У стрічці Ольга Мальчевська розповіла біографію президента Чехії і намагалася зокрема  знайти відповіді на питання: «Який зв'язок між "Газпромом" та президентом Чехії, чи підсадила Москва Прагу на газову голку та як агенти Кремля використовують політиків».

У заході окрім авторки взяли участь співробітниця Української редакції «Радіо Свобода» у Празі (Чехія), славіст та культуролог Оксана Пеленська, оглядач чеської ділової газети «Господарські новини» та колишній кореспондент у Москві Ондржей Соукуп. Також до дискусії долучилися голова правління благодійного фонду «Майдан закордонних справ», дипломат Богдан Яременко та співзасновник StopFake.org, директор Могилянської школи журналістики Євген Федченко.

У процесі підготовки фільму Ольга Мальчевська брала коментарі у президента Чеської республіки Мілоша Земана, прем’єр-міністра Чехії Богуслава Суботки та інших нинішніх та колишніх політиків, бізнесменів, наближеними до президента. Крім того вона поспілкувалася з журналістами й громадськими активістами, які протестували проти анексії Криму, а також зараз готують акції, спрямовані на усунення Мілоша Земана з президентського поста.

Журналістка прослідкувала зв'язок між президентом Чехії та колишніми військовими, які мали зв'язки з КДБ, а також з одним із найвідоміших російських олігархів.

На презентації авторка фільму розповіла, що перед початком роботи над проектом аналізувала наявні на цю тему публікації й більшість з них зводилися до того, що президент Чехії – проросійський і йому платять з РФ.

«Але як саме конкретно це відбувається, ніхто не розслідував, тому ми вирішили це зробити. В ході цього ми побачили, що все не так просто, є зв’язки, але не прямі, коли хтось заносить гроші. М знайшли підтвердження», - зазначила Ольга Мальчевська й додала, що справа не лише в президенті – лобі РФ існує також в уряді Чехії.

Також журналістка підкреслила, що чеське суспільство дуже неоднорідне й часто не хоче замислюватися щодо впливу Росії, натомість внесок туристів-росіян в економіку країни значний.

Чеський журналіст Ондржей Соукуп, в якого авторка фільму також брала коментар, розповів про характер Мілоша Земана, якого він знає уже багато років, бо колись працював із ним у невеликій установі. За його словами, президент Чехії – людина з грандіозною самооцінкою, вправний маніпулятор, який дуже любить привертати до себе увагу, вдавати з себе «чоловіка з народу» і активно користується цим у політичних цілях.

Говорячи про російську пропаганду в Чехії та Європі в цілому, дипломат Богдан Яременко зазначив, що це – тільки один з інструментів, які використовує держава-агресор. «На сьогодні завдання пропаганди – ведення війни нового типу. Світ до такого поки що не готовий. Пропаганда впливає на масову свідомість, ламає цінності – немає верховенства права, всі крадуть, скрізь хаос, а в Росії порядок, за рахунок неї підвищуються  досягнення однієї країни і понижуються інших», - вважає пан Яременко.

Однак за його словами, це не основний інструмент досягнення Росією своїх геополітичних цілей. Пан Яременко звернув увагу на те, що президент Росії Володимир Путін останні 10 років в своїх основних виступах говорить про багатополярність світу.

«Він думає, що устрій треба змінити, створити кілька центрів впливу, одним з яких буде Росія. І начебто в зоні цього впливу ти можеш робити, що хочеш і ніхто тобі не заперечить. Для цього придумується ідеологія “Русский мир”, торгівля, а заважають інші центри впливу. Сьогодні керівництво Росії кидає всі ресурси своєї держави у те, щоб понизити вплив конкурентів – ЄС та США, що на мою думку безглуздо, адже вони значно потужніші. А також політика Росії спрямована на розрив євроатлантичної єдності та проведення консолідованої політики в усіх сферах. Це – війна, але не з метою захопити території, а щоб здолати спротив супротивника», - зазначив дипломат.

За його словами, для цього в хід йдуть усі можливі інструменти.  «Не треба говорити, чи отримує в ФСБ зарплату Мілош Земан – його купують інакше: через родичів, на яких записані компанії, що виграють тендери та багато інших способів зробити людину залежною, зокрема надання кредитів партії та ін.», - переконаний Богдан Яременко.

Натомість культуролог Оксана Пеленська, автор дослідження «Український портрет на тлі Праги», яка консультувала фільм, звернула увагу на слова Вацлава Гавела, сказані понад 20 років тому: «Головна проблема Росії в тому, що вона не знає, де її кордони», а також запропонувала зробити фільм «Чеські друзі України».

Стипендія імені Вацлава Гавела - це спільна ініціатива РВЄ/РС та Міністерства закордонних справ Чехії, за підтримки Prague Freedom Foundation і Dagmar and Vaclav Havel Foundation VIZE97.

Як повідомляв Media Sapiens, цього року її виграла журналістка кримськотатарського телеканалу ATR Сафіє Абляєва.

ms.detector.media