ms.detector.media
MediaSapiens
Фото: скрін з відео "Галицький кореспондент"
11.12.2015 17:39
Активісти вибачились за перешкоджання у суді журналісткам «Галицького кореспондента»
Активісти вибачились за перешкоджання у суді журналісткам «Галицького кореспондента»
Івано-франківські учасники АТО, волонтери, активісти Дмитро Лерш, Олег Гоянюк, Володимир Таржинський розповсюдили звернення, у якому принесли свої вибачення журналісткам газети «Галицький кореспондент» Тетяні Соболик та Наталії Козак за інцидент, що стався 3 грудня у Івано-Франківському міському суді/

Нагадаємо, журналістки газети «Галицький кореспондент» Тетяна Соболик та Наталія Козак написали заяву в поліцію за фактом перешкоджання їх професійній діяльності.  За їх словами, 3 грудня в Івано-Франківському міському суді невідомі чоловіки у камуфляжі перешкоджали їх роботі - забороняли вести фото- та відеозйомку, ображаючи нецензурними словами. У Наталії Козак вони забрали телефон, на який та знімала, і повернули лише після того, як стерли всю інформацію.

За фактом перешкоджання журналістській діяльності була порушена кримінальна справа.

Активісти-учасники інциденту Дмитро Лерш, Олег Гоянюк, Володимир Таржинський звернулись до журналісток з публічними вибаченнями: «В звязку з прикрою подією, учасниками якої ми стали в 3 грудня в приміщенні Івано-Франківського міського суду, і яка викликала хвилю обговорення та оцінювальних суджень як від поінформованих її учасників, так і від людей, знайомих з обставинами лише з других рук, вважаємо справою честі, найперше, - принести свої вибачення журналістам газети «Галицький кореспондент» Тетяні Соболик та Наталії Козак, а також внести ясність у ситуацію та сприяти переходу від емоцій до конструктивного вирішення конфлікту».

Вони пояснили, що були на засіданні суду намагались підтримати свого колегу Володимира Дмитріва, який судиться з банком. Свої дії активісти пояснили «загальною емоційною напругою»: «Причиною непорозуміння стала загальна емоційна напруга, підігріта тим фактом, що, як виявилося, рейдери, які діють від імені банку, є замішані у співпраці з сепаратистами, що було сприйнята нами, активістами, учасниками АТО, як особиста образа. Несправедливість, яку чинять новітні рейдери та інформація про їх неукраїнську сутність викликала наші надмірні емоції».

Роботу журналістів вони розцінили як «замовну»: «В такому стані нам навіть здалося, що і журналісти також є ланкою, замовленою для необ’єктивного висвітлення продій на користь рейдерів-сепаратистів, що діють під виглядом юридичної фірми».

Водночас активісти визнають важливість дотримання європейських стандартів щодо роботи ЗМІ і готові компенсувати журналісткам матеріальні та моральні збитки.  «Разом з тим, ми розуміємо важливість дотримання європейських стандартів та етики щодо діяльності ЗМІ та гарантій діяльності журналістів, і з свого боку визнаємо, що мала місце неспівмірна реакція на ситуативне непорозуміння в тій ситуації. Ми визнаємо свої помилкові дії та готові відшкодувати дівчатам-журналістам матеріальні та моральні збитки», - підсумували вони.

 Звернення підписали:  

- Дмитро Лерш («Довбуш»), представник Коломийського міськрайонного осередку «Правий сектор». В квітні 2014 року вирушив в АТО добровольцем. Був поранений. Громадський діяч. Волонтер.

- Олег Гоянюк, волонтер. Нагороджений відзнакою «Волонтер року», відзнакою «Народний волонтер Прикарпаття» та медаллю «За заслуги перед Коломийщиною».

- Володимир Таржинський, афганець та учасник АТО, волонтер.

Нагадаємо, начальник Головного управління Національної поліції в Івано-Франківській області Віктор Шкутов повідомив, що  за вказаним фактом перешкоджання журналісткам «Галицького кореспондента» розпочато кримінальне провадження за ознаками ст.171 КК України.

 

ms.detector.media