ms.detector.media
MediaSapiens
Фото: "Слово і діло"
10.12.2015 14:03
Українські регіональні медіа недостатньо інформують суспільство про переселенців - дослідження
Українські регіональні медіа недостатньо інформують суспільство про переселенців - дослідження
Асоціація «Спільний простір» і представництво Європейського союзу в Україні вважають недостатнім рівень висвітлення теми внутрішньо переселених осіб у регіональних засобах масової інформації.

Про це представники асоціації заявили в прес-центрі «Українських новин», презентуючи результати моніторингу регіональних ЗМІ, що був проведений з 1 по 23 жовтня, повідомляє інформагентство.

«Ця тема відносно нова для української журналістики, й під час моніторингу ми виявили, що бракує репортажів і статей з відповідним аналізом або дослідженням проблем внутрішньо переміщених осіб», - повідомив консультант моніторингових проектів асоціації «Спільний простір» Олександр Чекмишев.

Відповідно до результатів моніторингу регіональних ЗМІ було виявлено низку проблем, пов'язаних з висвітленням теми переселенців. ЗМІ в цілому використовували коректну термінологію, розповідаючи про переселенців, однак експерти виявили випадки дискримінації переміщених осіб у матеріалах ЗМІ.

Крім того, зі слів Олександра Чекмишева, досліджувався рівень тональності ставлення до переселенців. У цілому по Україні аналіз показав нейтральне й позитивне ставлення до переселенців у матеріалах ЗМІ, однак був виявлено низку негативних матеріалів.

На думку координатора сектору реагування на кризу Представництва ЄС в Україні Хельги Пендер, ЗМІ недостатньо приділяють увагу самим переселенцям і їхнім проблемам. Зокрема, найбільшу частину контенту на тему переселенців у загальному масиві новин демонстрували ЗМІ Східної України (від 2,9% на телебаченні до 2,6% у газетах), а найменшу - ЗМІ північної й центральної частин України (від 1,1% на телебаченні до 0,7% у газетах).

Тематика висвітлення проблеми в цілому збігається, йдеться про соціальну адаптацію переселенців, освітні проблеми та проблеми, пов'язані з виборчим правом.

На думку координатора регіонального медіа-моніторингу Лесі Ярошенко, подібні дослідження зможуть привернути увагу ЗМІ до написання матеріалів про внутрішньо переміщених осіб і підвищать якість цих матеріалів.

Дослідження проводилися серед 207 регіональних телеканалів, газет і онлайн-меда.

Планується проведення ще трьох етапів моніторингу в лютому, червні й жовтні 2016 року.

За даними «Українських новин», станом на 7 грудня Міністерство соціальної політики України поставило на облік 1 634 514 вимушених переселенців із зони проведення антитерористичної операції (АТО) і анексованого Росією Криму.

Нагадаємо, Громадська організація «Центр Соціальна дія» презентувала  25 листопада дослідження проекту «Без кордонів» - моніторинг центральних українських ЗМІ (друкованих, інтернет і телебачення) за 2014 рік, впродовж якого експерти організації нарахували 424 випадки вживання мови ворожнечі.

ms.detector.media