ms.detector.media
MediaSapiens
Фото: "Львівський портал"
09.12.2015 14:20
Не всі матеріали українських ЗМІ про Крим мають баланс думок, але 89% є достовірними - дослідження
Не всі матеріали українських ЗМІ про Крим мають баланс думок, але 89% є достовірними - дослідження
Тільки 19 % матеріалів, у яких журналісти з материкової України висвітлюють тематику окупованого Росією Криму, мають баланс думок. Це обумовлено обмеженою доступністю півострова для українських медійників.

Такі висновки тематичного дослідження 8 грудня оприлюднили експерти  Товариства Східно-Європейського Демократичного Центру та «Інтерньюз-Україна», повідомляє  «Укрінформ».

Експерти констатували, що українські медіа не завжди мають можливість отримати коментар з Криму. Водночас, на їх думку, достовірність інформації при висвітленні пов'язаних із Кримом питань сягає 89% і підтверджується іншими джерелами, лише 11% матеріалів неможливо перевірити. 

«Близько 80% джерел інформації, якою користуються журналісти, є повністю відкритими, ще 14%  називаються журналістами лише частково і лише у 6% випадків журналісти посилаються на неназване або закрите джерело інформації. В більшості випадків журналісти не називають своє джерело саме з міркувань безпеки людини-інформатора, яка в умовах Криму може піддаватися утискам з боку окупаційної влади», - йдеться в повідомленні «Укрінформу».

Дослідження проводилося 1 серпня – 30 вересня 2015 року, було проаналізовано близько 1 тис. матеріалів ЗМІ.

Нагадаємо, у листопаді в Міністерстві інформаційної політики (МІП) України заявили про скорочення тривалості розгляду документів іноземних журналістів,охочих в’їхати в окупований Росією Крим з території України. Відтепер розгляд документів журналістів, поданих до МІП, триватиме один-два дні замість п’яти.

Однак на думку заступника голови Незалежної медіапрофспілки України (НМПУ) Андрія Яніцького, процедура в’їзду іноземних журналістів до Криму все одно залишається надто складною та забюрократизованою.

ms.detector.media