ms.detector.media
MediaSapiens
Фото: ua.korrespondent.net
09.12.2015 13:06
Створено Східноукраїнську медійну раду, яка виступає за державну підтримку українських ЗМІ в регіоні
Створено Східноукраїнську медійну раду, яка виступає за державну підтримку українських ЗМІ в регіоні
Учасники круглого столу «Про необхідність державної підтримки українських ЗМІ на сході України» ініціювали створення Східноукраїнської медійної ради (СУМР). Мета організації - сприяння формуванню якісної державної інформаційної політики в регіоні.

Про це повідомляє сайт Національної спілки журналістів України (НСЖУ).

Проведення круглого столу «Про необхідність державної підтримки українських ЗМІ на сході України», який відбувся 8 грудня у Києві, ініціювала низка журналістів з Харківщини. Роман Черемський, який пробув у полоні «ЛНР» 133 дні,  заявив про критичну ситуацію, що склалася в медіапросторі східних областей України. За його словами, місцеві медіа практично не впливають на формування громадської думки на державницьких засадах. З огляду на ситуацію, що склалася, журналіст Владислав Проненко вніс пропозицію щодо створення Східноукраїнської медійної ради, яка має на меті сприяння формуванню дієвої інформаційної політики в східній Україні.

Відповідальний секретар Харківської обласної організації НСЖУ Микола Десятников запропонував створити моніторингову групу для визначення та аналізу небезпек у медійному просторі для української державності в Харківській, Донецькій та Луганській областях. Він також запропонував долучити до роботи Східноукраїнської медійної ради фахівців медійної галузі, зокрема з ведення інформаційної війни, пропаганди і контрпропаганди.

Учасники круглого столу також підкреслили, що українські медіа не зможуть функціонувати в східні Україні як підприємницькі структури щонайменше ще п’ять років. Окремо наголошено на відсутності медіаринку як такого в Харківській області: на думку учасників круглого столу, комерційні ЗМІ виживають винятково за рахунок «джинси» та замовних матеріалів. За їх словами, подібна ситуація спостерігається і в інших областях східної України. Учасники круглого столу ухвалили віднести питання державної підтримки повноцінного функціонування проукраїнських ЗМІ до одного з першочергових завдань національної безпеки і оборони України.

На круглому столі було ухвалено:

-для сприяння формування якісної державної інформаційної політики створити Східноукраїнську медійну раду (СУМР) з учасників круглого столу;

- запропонувати долучитися до СУМР фахівцям українського медійного простору;

-одним з напрямків роботи СУМР визначити розробку пропозицій щодо вдосконалення законодавства, котре стосується медійної галузі;

-створити моніторингову групу в СУМР для збору та аналізу матеріалів, котрі мають приховане або відверте антидержавне спрямування;

-звернути особливу увагу Президента України, уряду та РНБО на конечну необхідність державної підтримки проукраїнських ЗМІ на сході України як фінансової, так і організаційної.

Круглий стіл проходив у Міністерстві інформаційної політики.

Нагадаємо, черкаський правозахисник Валерій Макеєв випустив книгу «100 днів полону» про перебування в полоні терористів «ЛНР» разом з харківським журналістом Романом Черемським.  Журналіст Роман Черемський на презентації наголосив, що терористи, які контролюють ситуацію у так званих «ЛНР» і «ДНР», розглядають журналістів винятково як солдатів ідеологічного фронту, тому українські медійників на окупованих територіях частіше за все чекає полон та жорстоке поводження.

ms.detector.media