ms.detector.media
MediaSapiens
Фото: Макс Левін, LB.ua
04.12.2015 12:31
Коломойський заявив, що не знімав програму Шустера з ефіру
Коломойський заявив, що не знімав програму Шустера з ефіру
Бізнесмен, колишній губернатор Дніпропетровської області і власник каналу «1+1» Ігор Коломойський заявив, що не був ініціатором зняття з ефіру телеканалу політичного ток-шоу «Шустер live». За його словами, наразі співпрацю з продакшн-компанією «Савік Шустер Студія» припинено.

Про це йдеться в інтерв’ю Ігоря Коломойського виданню LB.ua, яке взяла Соня Кошкіна.

Власник каналу «1+1» підтвердив, що обговорення угоди про вихід програми «Шустер live» на каналі «1+1» розпочалося в умовах цейтноту 30-го серпня, 1 вересня відбулась зустріч у Женеві (Швейцарія) за участі самого бізнесмена, його партнера Павла Єлізарова, генерального директора «1+1 медіа» Олександра Ткаченка і Савіка Шустера - генерального директора «Савік Шустер Студія».  Як відомо, перший ефір політичного ток-шоу відбувся на каналі «1+1» 4-го вересня. 

За словами олігарха, Олександр Ткаченко відпочатку виступав проти виходу програми Савіка Шустера на «1+1». «Це було взаємне бажання. Бажання не було тільки у Ткаченка. Він був проти. Сказав, що це співробітництво закінчиться на третьому тижні. Як у воду дивився», - наголосив Ігор  Коломойський.

Він також повідомив, що запропонував Савіку Шустеру укласти довгострокову угоду про співробітництво – на три роки, але за фактом, в умовах цейтноту був укладений тимчасовий контакт, який повинен був втратити силу, якщо до 31 жовтня не буде підписано основний.

«Цейтнот утворився сам по собі. Ще раз: зустріч була несподіваною. Тому наш перший контракт дійсно був…предконтрактом. У ньому було два пункти, які обговорювалися до кінця жовтня, потім мав бути підписаний основний контракт», - сказав Ігор Коломойський.

Як відомо, програма «Шустер live» вийшла в ефірі каналу «1+1» лише двічі – 4 і 11 вересня, потім програма була знята з ефіру. Олігарх заявляє, що не був ініціатором невиходу ток-шоу Савіка Шустера. «Почнемо з того, що я не знімав. Як висловився Ткаченко, у програмі відбувалося банальне розхитування човна. При укладенні контракту йшлося про 100% об'єктивності: у запрошенні гостей; роботі соціологічної служби; людей, які тиснуть на кнопки. Але те, що побачив я і фахівці "1+1" у першій програмі, йшло в розріз із зобов'язаннями, які взяв на себе пан Шустер», - зазначив бізнесмен.

За його словами, у програмі Савіка Шустера порушувались журналістські стандарти.

«Об'єктивності не було ні в чому, звичайне мочилово. Ляшко мочив Порошенко, а альтернативну точку зору в студії ніхто не представляв. Але, дозвольте, існують журналістські стандарти: баланс думок і т.д. Чи можна влаштовувати в ефірі аутодафе, якщо немає другої точки зору? Це було схоже на розп'яття. Те, що відбувалося, ми обговорили з Ткаченко, і він, як і ряд інших людей, підтвердив мої сумніви», - сказав Ігор Коломойський.

Він також заявив, що у другому випуску програми сумніви викликала вже робота соціологічної служби. «Я говорю про те, що побачив. У мене технічна освіта, я добре вивчав матстатистику і теорію ймовірності. І те, що я побачив, йде в розріз того, що - згідно з усіма стандартами - мало б бути. Не могло такого бути. Хіба допустити, що наука змінилася… Питання з соціологічною службою ми теж попередньо обговорили. Потім висловили наші побоювання пану Єлізарову і пану Шустеру. Розмовляти довелося, в основному, з Єлізаровим, Шустер особливої участі не брав. Так от він сказав, що вони працюють десять років з цією соціологічною службою і до неї ніколи питань не виникало. Я ж запропонував звернути увагу на те, що проблеми трапляються і в більш шанованих соціологічних панелях, ніж їхня», - стверджує власник каналу.

За словами пана Коломойського, ще одною вимогою була порядність. «В програмах, які виходять в ефір, не повинні "стригти купони" і запрошувати гостей за гроші», - сказав він.

За його словами, з боку студії Савіка Шустера були такі порушення, які були начебто виявлені перед ефіром третьої програми. На питання, чому ціі факти не були оприлюднені, Ігор Коломойський відповів:  «А чому я повинен це оприлюднити? Це - моя комерційна домовленість, яку порушили».

Олігарх також повідомив, що довгострокова угоду не була укладена і студія Савіка Шустера повинна повернути перераховані кошти. На даний момент, за його словами, продакшн повернув частину суми.

«Офіційні гроші пройшли з "1+1" на рахунок їх "3S" (студія Савіка Шустера.- Ред.). Неофіційні - відправила компанія, яка співпрацює з "1+1" і купує для нього програми і матеріали. Вони були відправлені за контрактом точно такої ж їх компанії. Цю частину грошей нам не повернули… Ми ці гроші повернемо, сподіваюся, не доводячи до суду. Це не те, що «ліві» гроші готівкою з кишені в кишеню передавались. Ні, все офіційно, все за контрактом. Правда, платежі проходили поза українським фінансовим полем. Савік - громадянин Італії», - сказав Ігор Коломойський.

Головред видання запитала, чи пов’язаний невихід програми Савіка Шустера з втручанням Адміністрації Президента. «Сам Шустер, коментуючи зняття з ефіру, говорив про роль Банкової. Нібито перед ефіром вам хтось подзвонив з Адміністрації. Нібито вас шантажували арештом Корбана і додатковим пресингом на Лазорко. У результаті програма в ефір не вийшла», - сказала журналістка.

«Тема програми була пов'язана з виборами мера. І ніяких дзвінків із Банкової мені не надходило. Навпаки, я подзвонив панові Ложкіну (після того, як було прийнято рішення про зняття з ефіру, - С.К.) і запитав: «Ну що, попкорном запаслися вже»? Він: «Так». Я: «А валідолом? Ну, так викидайте і те, й інше - передачі не буде»», - заявив пан Коломойський у відповідь.

Він також сказав, що рішення про зняття програми з ефіру приймав Олександр Ткаченко: «Ткаченко, але я був в курсі цього рішення».

Водночас олігарх підтвердив, що з Адміністрації Президента на нього тиснуть щодо каналу «1+1»: «Мені ніхто не дзвонив і не погрожував. Але це (зняття Шустера з ефіру, - С.К.) не впливає на наші відносини (з БанковоЮ, - С.К.) щодо «плюсів»: я весь час відчуваю тиск. Чи відчувають його журналісти «плюсів» - у них треба запитати».

Він також сказав, що проблеми з Банковою виникають через редакційну політику «1+1» - тому що ТСН, за словами Коломойського «не те показує». Корінь проблем з владою для олігарха  - це «1+1». «Моїх - так. Причому тих проблем, які я не можу вирішити, навіть якщо захочу. Але я не хочу», - сказав Ігор Коломойський.

Водночас він наголосив, що відібрати у нього телеканал неможливо. «Без мого бажання - неможливо. Хіба що у в'язницю посадити і змусити мене там підписати якісь документи. Але я попередив адвокатів: якщо подібне трапиться, нехай знають, що підписувати не я - мене змусили», - підсумував власник каналу.

Нагадаємо, ток-шоу «Шустер live» почало виходити на каналі «1+1» із 4 вересня. В ефір вийшло тільки два випуски.

18 вересня «Шустер live» не вийшло на «1+1». На телеканалі повідомили, що вирішили перенести ефір програми. Приблизно о 20.30 програма почала транслюватися на каналі «112 Україна». При цьому Савік Шустер заявив, що «1+1» зняв програму за дві хвилини до ефіру, та припустив, що це домовленості між власником каналу й Адміністрацією Президента. Згодом прес-секретар Президента України Святослав Цеголко заперечив причетність Адміністрації Президента до невиходу «Шустер live». Савік Шустер під час ефіру отримав претензію «1+1» щодо трансляції на «112 Україна».

25 вересня «Шустер live» знову не вийшов в ефір «1+1». «Такі зміни в програмній сітці обумовлені тим, що між каналом і студією залишилася низка неузгоджених юридичних моментів, для вирішення яких потрібен певний час», - пояснили на каналі. Відтак ток-шоу транслювалося тільки на супутниковому каналі «Савік Шустер студії» 3s.tv та в інтернеті, де зібрало понад 1 млн переглядів на YouTube.

ms.detector.media