ms.detector.media
MediaSapiens
Дуня Міятович
04.12.2015 12:00
Журналістам України та Росії в ОБСЄ презентували дискусійну доповідь проти пропаганди
Журналістам України та Росії в ОБСЄ презентували дискусійну доповідь проти пропаганди
Черговий круглий стіл представників Національної спілки журналістів України, Незалежної медіа-профспілки України та Союзу журналістів Росії пройшов у Відні.

Представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Дуня Міятович презентувала учасникам Діалогу журналістських організацій України та Росії дискусійну доповідь про пропаганду та свободу ЗМІ, яку опублікував її Офіс. 

Доповідь «Пропаганда і Свобода медіа» містить міжнародні стандарти, якими визначається та засуджується пропаганда, заяви ОБСЄ із засудженням мови ворожнечі та втручання органів влади у справи медіа, позицію Представника ОБСЄ з питань свободи ЗМІ щодо актуальних загроз журналістиці в часи конфліктів. Зокрема, в доповіді йдеться про ініційований Дунею Міятович Діалог журналістських організацій України та Росії, результатом якого стали заяви солідарності з полоненими колегами, засудження пропаганди та мови ворожнечі у ЗМІ, а також проведення масштабної конференції ОБСЄ «Журналістська безпека, свобода медіа та плюралізм у часи війни».

Представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ повторила своє твердження, що пропаганда є «потворним шрамом на обличчі сучасної журналістики». Міятович також зазначила, що її офіс присвятив в останні місяці багато часу для усунення головних причин пропаганди, особливо у зв’язку з конфліктом на сході України.

«Неосвіченість, ненависть, ворожнеча й інші наслідки пропаганди є неминучими загрозами для журналістики і вільних засобів масової інформації, і ми повинні виділяти більше ресурсів для боротьби з цими загрозами», - наголошує пані Міятович. 

В ході зустрічі 27 листопада пройшли активні дискусії українських та російських журналістів щодо неможливості проведення повноцінних журналістських заходів у Криму, обговорювалися питання психологічної безпеки працівників ЗМІ в часи конфліктів та можливість реалізації спільних україно-російських ініціатив.

Керівник напряму психологічної допомоги Об’єднаного Центру допомоги журналістам (НСЖУ і НМПУ) Наталія Улько презентувала результати роботи Центру за останні два роки. Зокрема, ключовими психологічними проблемами українських журналістів є вигорання в професії та вторинна травматизація (виснаження на фоні побачених страждань людей). 

«Працівники ЗМІ часто не вміють долати стрес, - розповідає Наталія Улько. – А керівництво медіа часто не готове брати відповідальність за життя та здоров’я співробітників».

Ключовими напрямами психологічної підтримки журналістів, які постраждали в часи Майдану, які є переселенцями чи працювали в зоні АТО, є психологічні семінари та групи, а також індивідуальні консультації (всього надано близько 400).

Також учасники зустрічі в Офісі представника ОБСЄ з питань свободи медіа обговорили реалізацію спільного україно-російського проекту молодих журналістів, що здійснюється  також і за підтримки австрійського відділення «Репортерів без кордонів». Проект полягає у створенні спільними редакційними групами мультимедіа-історій на актуальні суспільні теми. При цьому куратори з боку ОБСЄ, «Репортерів без кордонів» та журналістських спілок виступають гарантами редакційної незалежності, а молоді колеги мають реалізувати спільний медіа-продукт відповідно до професійних стандартів, а не вимог пропаганди.

Учасниками зустрічі представників медіаорганізацій України та Росії були перший секретар НСЖУ Сергій Томіленко, директор Коледжу преси і телебачення (Миколаїв), секретар НСЖУ Гліб Головченко, керівник групи психологів Об’єднаного центру допомоги журналістам Наталія Улько, президент БФ «Журналістська ініціатива» Людмила Мєх, секретарі Союзу журналістів Росії Надія Ажгіхіна, Ашот Джазоян, Тимур Шафір, видавець із Бєлгорода Олег Шевцов.

Зустріч проходила за участі представників міжнародних організацій – президента австрійського відділення «Репортерів без кордонів» Рубіни Мьорінг та виконавчого директора Міжнародного інституту преси Барбари Тріонфі. Експертом в ході гарячих україно-російських дискусій виступав колишній Представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Міклош Харашті.

Як писав MediaSapiens, представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Дунья Міятович привітала ухвалення Верховною Радою України закону про відмову від державної та комунальної власності в друкованих ЗМІ.

ms.detector.media