ms.detector.media
MediaSapiens
27.11.2015 12:40
Стрічка «Українські шерифи» здобула нагороду на головному міжнародному фестивалі документального кіно IDFA
Стрічка «Українські шерифи» здобула нагороду на головному міжнародному фестивалі документального кіно IDFA
Документальна стрічка «Українські шерифи» Романа Бондарчука отримала спеціальний приз журі на Амстердамському фестивалі документальних фільмів IDFA.

Фільм був представлений в основному конкурсі найбільшого європейського форуму неігрового кіно. Картина розповідає про те, як змінилося життя невеликого південного села Стара Збур'ївка з початком війни. Проект знято в ко-продукції України, Латвії та Німеччини.

Журі у складі відомих режисерів і продюсерів Джонатан Розенбаум, Барбари Вішер, Ганни Поляк, Майте Альберді та Лоран Бекю-Ренар нагородили фільм із наступним визначенням: «Цей фільм є захопливим та сповненим гумору, універсальним портретом громади, що намагається дати лад щоденній невдоволеності та непорозумінням і втримати мир шляхом винахідливості, терпіння та здорового глузду. Режисура та операторська робота в поєднанні з епізодичністю розповіді детально зображують життя українського села між давніми традиціями та війною, що насувається».

«Я считаю очень важной победу украинской картины, спокойно и уравновешенно повествующей о повседневной жизни, а не находящейся на баррикадах и в военных окопах. Это создает более объемное представление о современной Украине и её кинематографе», – привітав знімальну групу з перемогою Віталій Манський, президент «Артдокфесту», головного опозиційного російського фестивалю документального кіно.

«Нагорода найпрестижнішого фестивалю документального кіно IDFA являється визнанням не лише абсолютно видатної кінематографічної роботи Романа Бондарчука, але і безсумнівною увагою до того, що зараз відбувається в Україні, підтримкою всьому українському народові. На прикладі життя Старої Збур'ївка та її неординарних жителів режисеру вдалося передати непохитну волю українського народу, її самобутність та оптимізм», – зазначила Мар'яна Каат, режиссер, продюсер, а також автор відомого українській публіці фільму «Шахта #8», прем'єра якого відбулася на Docudays UA у 2012 році.

Кращі стрічки Амстердамського фестивалю документального кіно IDFA згодом можна буде подивитися у рамках 13-го Docudays UA, який проходитиме у Києві з 25 березня по 1 квітня 2016 року.

Нагадуємо, що у національному конкурсі 45-ї «Молодості» переміг фільм «Віддалік» Катерини Горностай. Кінорежисер стрічки фокусується на епізоді з особистих стосунків молодої пари. Катерина Горностай – авторка ігрових і документальних фільмів, учениця російської режисерки Марини Разбєжкіної. Гран-прі та грошовим сертифікатом на суму $ 10 000 нагороджено фільм «Принцеса» ізраїльського кінорежисера Талі Шалом-Езера. 

ms.detector.media