ms.detector.media
MediaSapiens
Радіо Свобода
24.11.2015 16:50
Верховний суд РФ залишив у силі вирок Сенцову та Кольченку
Верховний суд РФ залишив у силі вирок Сенцову та Кольченку
Верховний суд Росії після розгляду апеляційної скарги на вирок українському кінорежисеру Олегу Сенцову й активісту Олександру Кольченку, визнав законним і залишив у силі рішення Північно-Кавказького суду.

Про це повідомляє «Радіо Свобода»

«Військова колегія Верховного суду Росії визначила вирок Північно-Кавказького окружного військового суду щодо Сенцова залишити без зміни, а апеляційну скаргу – без задоволення», – сказав суддя. 

Нагадаємо, Північно-Кавказький суд РФ 25 серпня визнав пана Сенцова винним в організації терористичного угрупування і засудив його до 20 років колонії суворого режиму. Водночас українському активісту Олександру Кольченку суд присудив у сукупності за різними статтями до 10 років позбавлення волі в колонії суворого режиму. 

Олег Сенцов і Олександр Кольченко звинувачення заперечують. Кінорежисер на суді розповів, що співробітники ФСБ Росії катували його.

У цій справі були також затримані російськими спецслужбами громадяни України Геннадій Афанасьєв і Олексій Чирній, вони засуджені в Росії. Пан Афанасьєв на суді у справі Сенцова-Кольченка заявив, що його катували, щоб змусити свідчити проти активістів.

Російська правозахисна організація «Меморіал» оголосила Олега Сенцова, Олександра Кольченка і Геннадія Афанасьєва політв’язнями.

Судовий процес викликав протести з боку відомих українських, російських і світових кіномитців

27 жовтня в Міністерстві закордонних справ встановили інсталяцію Freedom у вигляді режисерського стільця Олега Сенцова. Відтепер усі іноземні делегації проходитимуть поряд із «стільцем Сенцова» як символом необхідності звільнити українських політичних в'язнів на території РФ.

ms.detector.media