ms.detector.media
MediaSapiens
24.11.2015 11:42
Рада прийняла за основу законопроект про європейський телерадіопродукт
Рада прийняла за основу законопроект про європейський телерадіопродукт
24 листопада Верховна Рада прийняла за основу законопроект «Про внесення змін до Закону України “Про телебачення і радіомовлення” (щодо визначення передач європейського виробництва)».

За відповідний законопроект № 2766 народних депутатів Вікторії Сюмар, Дмитра Стеценка, Олександра Опанасенка і Сергія Висоцького проголосував 231 народний депутат.

Законопроект передбачає встановити для українських мовників квоту 70% загального тижневого обсягу мовлення на передачі європейського виробництва, а також США і Канади, у тому числі квоту 50% загального тижневого обсягу мовлення на передачі українського виробництва.

При цьому передачами європейського виробництва вважатимуться передачі, створені юридичними особами – резидентами країн, що ратифікували Європейську конвенцію про транскордонне мовлення (або на замовлення таких юридичних осіб). А російський продукт (або створений у копродукції з Росією) не вважатиметься європейським.

Чинне законодавство наразі передбачає квоту 80% програм європейського виробництва, у тому числі 50% - українського. При цьому російські програми входять у квоту європейських.

Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики рекомендував парламенту прийняти законопроект за основу. Голова комітету і співавтор законопроекту Вікторія Сюмар зауважила, що до другого читання в процесі погодження з мовниками законопроект може зазнати змін щодо розмірів квот.

Нагадаємо, що законопроект № 2766 «Про внесення змін до Закону України "Про телебачення і радіомовлення" (щодо визначення передач європейського виробництва)» зареєстрували 30 квітня Вікторія Сюмар, Дмитро Стеценко, Олександр Опанасенко та Сергій Висоцький. Законопроект передбачав квоту для передач європейського виробництва в розмірі 80%, при цьому до цієї квоти не входив російський продукт.

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення висловила зауваження до цього проекту. На думку членів Нацради, 80% - завелика квота для європейського продукту, вони запропонувалт депутатам її обговорити з індустрією та переглянути.

Члени Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики доопрацювали законопроект із висловленими зауваженнями Нацради й індустрії та подали проект на заміну. В ньому вже була встановлена квота 70% тижневого обсягу мовлення на передачі не лише європейського, а й американського та канадського виробництва. 3 червня комітет рекомендував парламенту прийняти доопрацьований законопроект за основу.

ms.detector.media