ms.detector.media
MediaSapiens
RFE/RL
23.11.2015 12:20
Хадіджі Ісмаїловій присуджена нагорода Human Rights Watch
Хадіджі Ісмаїловій присуджена нагорода Human Rights Watch
Правозахисна організація Human Rights Watch оголосила про нагородження утримуваної у в'язниці азербайджанської журналістки Хадіджи Ісмаїлової однією зі своїх престижних премій за активну громадянську позицію.

Про це повідомляє Голос Америки

Премія названа на честь Елісон Де Форджес, відомої в усьому світі правозахисниці, яка померла 2009 року. Цією премією нагороджуються люди, які ризикують своїм життям для захисту гідності та прав інших людей.

У своїй опублікованій у четвер заяві організація Human Rights Watch відзначає, що відома журналістка, яка займалась розслідуваннями, присвятила своє життя боротьбі за права людини в Азербайджані. Цю країну часто критикують за жорсткий авторитарний режим, за те, що там садять у тюрми правозахисників, журналістів, блогерів і багатьох політичних активістів.

«Хадіджа Ісмаїлова непохитна і сповнена рішучості домагатися справедливості, причому не просто абстрактно, а для багатьох людей, з якими вона знайома і про яких писала, – сказав Георгій Гогія, директор представництва організації Human Rights Watch на Південному Кавказі. – Чесність і сміливість Ісмаїлової надихають інших».

Ісмаїлова впродовж двох років займала посаду начальника бакинського бюро азербайджанської служби Радіо Вільна Європа/ Радіо Свобода – Радіо Азаблік.

Вона була арештована й поміщена під варту 5 грудня 2014 року за звинуваченням у наклепі, яке, за словами правозахисників, було сфабриковане.

Ісмаїлову також звинуватили в тому, що вона схиляла свого колишнього колегу до скоєння самогубства, причому той, хто звинувачував її в цьому, згодом відмовився від своїх свідчень. Потім їй були висунуті інші звинувачення, зокрема – в ухиленні від сплати податків, занятті незаконною підприємницькою діяльністю і зловживанні службовим становищем.

Ісмаїлова відкинула всі звинувачення, назвавши їх сфабрикованими й політично мотивованими, а Радіо Вільна Європа/ Радіо Свобода назвало їх такими, що «не мають відношення до реальності».

1 вересня журналістку засудили до семи з половиною років тюремного ув'язнення. Організація Human Rights Watch відзначає політично мотивоване кримінальне переслідування, суд із безліччю порушень і кампанію з її дискредитації. Гогія закликав владу Азербайджану «негайно скасувати винесений Ісмаїловій вирок і звільнити її».

Представники Ради керівників з питань мовлення, американського агентства, у чиє ведення входять Радіо Вільна Європа/ Радіо Свобода і «Голос Америки», неодноразово висловлювали свій протест владі Азербайджану та вимагали звільнення журналістки.

Працюючи керівником бакинського бюро Радіо Азадлік і ведучою ток-шоу, Ісмаїлова активно займалася розслідуваннями й повідомляла про корупцію, зловживання та інші порушення, що допускаються державними службовцями, зокрема у вищих ешелонах влади, повідомляє організація Human Rights Watch. Відзначається, що, починаючи з 2011 року, Ісмаїлова розповідала про випадки незаконної експропріації житла державою та насильницького виселення власників житла, що підлягає знесенню для будівництва об'єктів для проведення конкурсу «Євробачення».

У відповідь азербайджанська влада почала погрожувати журналістці, залякувати її, намагалася очорнити її в державних ЗМІ.

Ісмаїлова також активно виступала за звільнення незаконно засуджених активістів, в умовах триваючого в Азербайджані утиску громадянських прав і свобод, зокрема й свободи слова і зборів.

Нагадуємо, що у травні Хадіджа Ісмаїлова отримала премію імені Барбари Голдсміт, що вручається Американським PEN-центром. Премія імені Барбари Голдсміт – це нагорода для тих репортерів, яких переслідують за їх професійну діяльність. На церемонії  на честь Хадіджи Ісмайлової в Нью-Йорку зібрались  більше 800 чоловік, серед них колеги журналістки з Азербайджанскої  служби.  

За останні два роки влада Азербайджану посадила за грати багатьох із найбільш активних правозахисників і журналістів. Багатьом іншим довелось виїхати з країни або ховатися. Серед постраждалих від свавілля влади – адвокат Інтигам Алієв, правозахисник Расул Джафаров, ветеран правозахисного руху Лейла Юнус, політичний активіст Ільгар Маммадов і активіст, який спостерігав за виборами, Анар Маммадлі.

У грудні минулого року азербайджанська поліція провела обшук у службових приміщеннях бакинського бюро Радіо Вільна Європа/ Радіо Свобода, закривши офіс і наказавши журналістам припинити роботу. Поліцейські допитували репортерів, розпитуючи їх про роботу. Комітет на захист журналістів відносить Азербайджан до числа 10 країн із найбільш жорсткою цензурою.

 

ms.detector.media