ms.detector.media
MediaSapiens
DW
10.11.2015 16:08
«Покоління iPhone»: вчені розповіли, як люди потрапляють у залежність від смартфону
«Покоління iPhone»: вчені розповіли, як люди потрапляють у залежність від смартфону
Науковці встановили, що люди користуються смартфоном від 2,5 до 3 годин на добу, вмикаючи його в середньому 88 разів, тобто приблизно через кожні 12 хвилин.

З них 53 рази - щоб відкрити один із численних додатків. 

Про це свідчать результати відповідного дослідження Боннського університету, пише DW.

Учені проаналізували дані 60 тисяч осіб. За допомогою спеціального додатку вони  реєстрували, як довго і часто учасники експерименту користувалися смартфоном, а також те, що саме вони робили: дзвонили, спілкувалися у чаті, шукали інформацію в інтернеті чи грали. Крім того, двічі на день піддослідних просили оцінити також власне самопочуття.

Цілком передбачувано основною функцією смартфону залишається комунікація: більше половини часу витрачається на спілкування за допомогою таких додатків, як WhatsApp(15 відсотків) або Facebook (9 відсотків). 13 відсотків користувачів захоплюються мобільними іграми, причому декотрі з них присвячують цьому заняттю кілька годин на день. А от безпосередньо на дзвінки, судячи з результатів дослідження, середньостатистичний користувач витрачає щодня лише 8 хвилин та пише 2,8 повідомлення.

«За останні шість років смартфони кардинально змінили наше життя, - переконаний керівник наукового дослідження Александр Марковец. - Використання мобільних телефонів у цілому негативно позначилося на наших розумових здібностях, підриває здоров'я, викликає відчуття пригніченості та бездіяльності».

Утім, наголошує він, за допомогою мобільника можна у будь-який час переживати «моменти щастя»: поставлені нам у соцмережах лайки та отримані повідомлення дають упевненість у наявності соціальних контактів, дозволяють бути в курсі подій, допомагають відчувати себе більш надійно та впевнено.

Зворотній бік медалі - це те, що з часом таких моментів стає дедалі менше, викликане безперервною інтерактивністю роздратування зростає і кінець-кінцем ми починаємо відчувати себе по-справжньому нещасними. Так «покоління iPhone» потрапляє у залежність від смартфону, підсумовує професор Марковец.

Надлишок віртуальної комунікації відриває від реального спілкування та нерідко сприяє розвитку депресії та навіть синдрому емоційного вигорання, підкреслює Александр Марковец, закликаючи до утримання. 

ms.detector.media