ms.detector.media
MediaSapiens
"Волинська газета"
06.11.2015 11:47
«Волинська газета» обурена ставленням до них голови облдержадміністрації та прагне роздержавлення
«Волинська газета» обурена ставленням до них голови облдержадміністрації та прагне роздержавлення
Редакція громадсько-політичного тижневика «Волинська газета» заявляє, що голова Волинської облдержадміністрації Володимир Гунчик перетворився для них на «уособлення антинародного режиму, діяльність і бездіяльність якого спрямовано на моральне знищення журналістів та фізичну ліквідацію видання».

Про це йдеться у відкритому зверненні колективу «Волинської газети», опублікованому на її сайті.

Видання вирішило звернутися до волинської громади та колег-журналістів.

Газета має фінансові проблеми: в період економічної кризи та знецінення гривні зросли послуги друкарні, поштового зв’язку, ціни на електроенергію, газ, воду. Журналісти наголосили, що вирішувати проблеми, які виникли з незалежних від редакції причин, мали б усі співзасновники газети.

«Серед них – облдержадміністрація (24%), трудовий колектив (36%) і Благодійний фонд «Останній солдат» (40%), то теоретично саме в таких частках вони й повинні впливати на процес функціонування спільного дітища. На практиці ж було і залишається все зовсім інакше: лише ті, хто безпосередньо працює в редакції, забезпечують фактично 90% фінансування всіх видатків, необхідних для функціонування газети», - зазначає редакція.

Єдине, що газета отримує від влади – передбачені законодавством пільгові умови надання приміщень для редакцій та затверджена депутатами облради в попередні роки програма економічної підтримки друкованих засобів масової інформації.

ГО «Останній солдат» займається переважно вшануванням пам’яті жертв воєн і конфліктів і перераховує гроші саме на це.

«Щодо облдержадміністрації, то в її розпорядженні перебуває доволі потужний фінансовий ресурс…Кошти, передбачені договором із «Волинською газетою», фактично «заморожені» в кабінетах «Білого дому», тоді як на так зване «інформування» суспільства про грандіозну діяльність особисто Володимира Петровича в інших ЗМІ (зокрема приватних) вони потекли рікою… А коли напередодні виборів їх не вистачило, то з подачі тов. Гунчика депутати, не розібравшись, дали йому ще 100 тис. грн на піар… І «висвітлювали» Володимира Петровича, який «узяв відповідальність на себе» і записався №1 у список пропрезидентської партії на виборах до облради», - йдеться у зверненні редакції.

Журналісти «Волинської газети» офіційно звернулася до Президента України Петра Порошенка, їх лист переадресували в Кабінет Міністрів України, а звідти – до Володимира Гунчика.

Редакція «Волинської газети» нагадала, що ще взимку 2014-го одноголосно висловилася за роздержавлення й очікує від влади, коли відбудеться.

Натомість Володимир Гунчик у листі заявив, що головний редактор і журналісти «Волинської газети» самі в усьому винні, а «з ініціативи керівництва облдержадміністрації започатковано ряд навчальних семінарів для журналістів та працівників місцевих органів влади», і що вони допоможуть підвищувати «рівень правової освіти та медіакультури регіональних ЗМІ, що, у свою чергу, також сприятиме налагодженню ефективної спів-праці органів державної влади з представниками мас-медіа та наповнення інформаційного простору Волині якісним інформаційним продуктом». 

Також пан Гунчик пообіцяв у листопаді провести зустріч усіх співзасновників видання, до чого вони його кілька разів закликали.

Редакція також нагадала, що за останній час через фінансові проблеми припинили вихід місцеві газети  «Діалог», «Віче-інформ» і «Телерадіогазета».

«Ми не дозволимо Володимирові Петровичу, котрий тимчасово обіймає посаду керівника виконавчої влади області, поводитися з обласною газетою так, ніби це його наложниця. Звичайно, можна перед виборами «посівати» договорами з кругленькими сумами щодо висвітлення діяльності облдержадміністрації в редакціях інших газет, радіо, телебачення та Інтернет-ресурсів, можна на прес-конференціях розповідати солодкі слова про захист свободи слова та відданість демократичним принципам, але неможливо приховати очевидні речі: тов. Гунчик як один зі співзасновників «Волинської газети» власну бездіяльність та неадекватне ставлення до творчого колективу видання намагається прикрити досягненнями та рішеннями попередників періоду 2005-2014 рр., до яких не має жодного стосунку», - наголосили у виданні.

Колектив вимагає роздержавлення, а доки цього не відбудеться, буде намагатися й надалі в цивілізований спосіб виконувати свою роботу й сподівається на підтримку громади.

Нагадаємо, у липні головний редактор волинського видання «Хроніки Любарта» Андрій Лучик заявляв, що отримана ним повістка до військкомату може бути пов’язана з його критичним матеріалом про рік перебування Володимира Гунчика на посаді голови Волинської облдержадміністрації (ОДА). Журналіст отримав повістку через кілька днів після пубілкації матеріалу. 

ms.detector.media