ms.detector.media
MediaSapiens
28.10.2015 18:10
У Краматорську навесні планують збудувати нову телевежу
У Краматорську навесні планують збудувати нову телевежу
На горі Карачун поблизу міста Краматорська Донецької області навесні планують побудувати нову телевежу для трансляції сигналу українських мовників на Донбас висотою 180 метрів.

Про це йдеться у звіті заступниці міністра інформаційної політики Тетяни Попової, яка очолює Комісію з питань забезпечення стабільного функціонування системи національного телебачення і радіомовлення при МІП. Також пані Попова особисто підтвердила цю інформацію MediaSapiens.

Телевежу на горі Карачун висотою 200 метрів було підірвано терористами в липні 2014 року. У квітні 2015 року на Карачуні було змонтовано тимчасову польову телевежу.

За даними пані Попової, Концерн радіомовлення, радіозв'язку і телебачення (КРРТ) уклав угоду з Українським інститутом сталевих конструкцій імені В. Н. Шимановського на проектування телевежі. Інститут запропонував висоту телевежі 180 метрів. Технічна документація по об’єкту повинна бути готова до 5 листопада. Орієнтовний термін побудови вежі – березень-травень 2016 року, залежно від погодних умов.

МІП, Концерн РРТ та Комісія, яку очолює пані Попова, очікують виділення коштів від казначейства відповідно до постанови № 778-р від 22 липня 2015 р. «Про виділення коштів на відновлення та поширення системи національного телерадіомовлення на території Донецької, Луганської та Сумської областей». «З жовтня Концерн РРТ розпочинає тендерну процедуру та проводить підготовчі роботи для встановлення антенно-фідерної системи. Юристи готують нову постанову щодо виділення коштів на відновлення та поширення системи національного телерадіомовлення», - йдеться у звіті.

Нагадаємо, Концерн РРТ досі не отримав виділених Кабінетом Міністрів коштів (1 млн 715 тис. 842 грн) на відновлення та поширення системи національного телерадіомовлення на території Донецької, Луганської та Сумської областей, а тому не може закупити обладнання. Концерн РРТ здійснює більшість робіт за власні кошти. За даними МІП, наразі перераховані гроші в процесі державних закупівель.

У звіті також ідеться про те, що Концерн РРТ передав три передавачі телерадіокомпанії «Ірта», що базується в Сєвєродонецьку, та готується найближчим часом передати ще два.

Тетяна Попова відзвітувала про такі зійснені Комісією заходи:

1. В Маріуполі, Красноармійську та Краматорську Донецькою філією РРТ було введено в експлуатацію телепередавачі для трансляції Донецької ОДТРК.

2. На Литовському передавачі включено мовлення ТРК «Ірта» у місті Сватове Луганської області.

3. У Старобільську введено в експлуатацію передавач потужністю 5 кВт для трансляції програм Луганської ОДТРК.

4. У Краматорську Донецькою філією Концерну РРТ змонтована тимчасова опора висотою 34 метри, відновлено трансляцію 13 телевізійних і 5 радіопрограм.

5. У Волновасі Донецькою філією РРТ змонтовано та введено в дію телепередавачі телеканалів 5 канал, «1+1», «Україна», «Еспресо TV», Донецької ОДТРК і Національної телекомпанії України, FM-передавачі радіокомпанії «Радіо 24» і радіохолдингу «ТАВР-медіа».

6. В Артемівську Донецькою філією Концерну РРТ збільшено потужність передавачів Національної телекомпанії України, «1+1» і 5-го каналу.

7. У Костянтинівці Донецькою філією Концерну РРТ введено в дію FM-передавач радіокомпанії «Люкс».

8. У Широкому Луганської області введено в дію FM-передавач радіохолдингу «ТАВР-медіа».

9. З радіоцентру Миколаївській області ведеться мовлення надпотужними передавачами 1-єї програми Українського радіо та спеціальних програм Національної радіокомпанії України на хвилях 549 кГц і 1431 кГц.

10. У Попасній Луганської області введений в експлуатацію аналоговий передавач потужністю 15 Вт для трансляції телепрограм ЛугТРК на 43 телевізійному каналі.

11. За рішенням Нацради у Світлодарську замість телеканалу ТЕТ транслюється телеканал ДоТБ Донецької ОДТРК.

12. У Широкому Луганською філією Концерну РРТ введено в дію телевізійний передавач потужністю 1кВт для трансляції програм Луганської ОДТРК на 25 ТВК.

13. Там же Концерн змонтував за тимчасовою схемою з власних резервів FM-передавач потужністю 500 Вт для трансляції програм «Радіо Пульс» Луганської ОДТРК на частоті 99,5 МГц.

14. 19 жостня Концерн РРТ доставив передавач у смт Холми Чернігівської області та готує монтаж передавача потужністю 10 кВт після отримання коштів від казначейства.

15. Під керуванням Олександра Бригинця встановлено 100 супутникових антен з українським пакетом мовлення для для бійців на передовій у зоні АТО.

16. На 61 ТВК у Краматорську розпочав мовлення телеканал ДоТБ Донецької ОДТРК.

Пані Попова повідомила, що 95% передавачів, отриманих від Литви та Польщі, вже встановлено або перерозподілено між мовниками в зоні АТО і прилеглих до Росії територіях.

Також у відомстві повідомили, що МІП та Концерн РРТ надіслали лист генеральному директору Латвійської суспільної телерадіокомпанії з проханням надати Україні передавачі (які були у використані) аналогового телевізійного мовлення потужністю 5-10 кВт. Міністерство фінансів Латвії минулого тижня підтвердило готовність віддати Україні передавачі.

Крім того, днями посол Сполучених Штатів Америки в Україні Джеффрі Пайєтт передав три FM-передавачі для Донецької ТРК в зону АТО.

На початку серпня Міністерство інформаційної політики прозвітувало, що на Донбасі було встановлено майже всі отримані від Польщі та Литви передавачі.

Після цього громадські активісти Костянтин Реуцький та Лариса Артюгіна побували в селищах Плотині, Нижньо-Теплому, Кіндрашівці Станично-Луганського району Луганської області та Трьохізбенці Новоайдарського району Луганської області, де виявили, що українські телеканали та радіостанції не працюють або майже не працюють, проте непогано приймається сигнал російських і сепаратистських мовників.

ms.detector.media