ms.detector.media
MediaSapiens
Сайт НМПУ
21.10.2015 11:46
Кримська журналістка спростувала інформацію російської делегації в Женеві
Кримська журналістка спростувала інформацію російської делегації в Женеві
Кримська журналістка, Анна Андрієвська, виступаючи на семінарі українських і російських журналістів у Женеві, спростувала інформацію росіян про те, що Росія не застосовує статтю 280.1 кримінального кодексу РФ «Публічні заклики до порушення територіальної цілісності РФ».

«Попри те, що Крим залишається частиною України, хоч і анексованою, там зараз діють закони РФ. Уже немало кримінальних проваджень проти журналістів відкрито саме за цією статтею» - сказала вона. Пані Андрієвська додала, що є живим прикладом застосування цього закону, адже проти неї порушено кримінальну справу саме за цією статтею.

Російська правозахисниця Галина Арапова погодилася з цим, але відзначила, що судових вироків за заклики про порушення територіальної цілісності нема.

У свою чергу, голова Незалежної медіа-профспілки України Юрій Луканов сказав у своєму виступі, що долати нинішню кризу в стосунках двох країн доведеться протягом кількох поколінь і це можливо лише за умови, коли росіяни усвідомлять трагічність того, що відбулося, що неможливо закінчити війну і знову жити так, наче нічого не сталося. На його думку, це стосується і журналістів.

Голова НМПУ закликав російських колег відмовитися від зверхнього ставлення до України, запропонував припинити давати поради як нам краще жити і облаштувати свою країну. «Діалог між двома країнами і журналістами в тому числі можливий лише тоді, коли росіяни усвідомлять, що Україна не якась недорозвинена Росія, а самостійна країна, яка сама здатна турбуватися про своє життя», - вважає пан Луканов.

Дискусія відбувалася в рамках семінару «Роль засобів масової інформації у запобіганні та боротьбі з пропагандою національної, расової та релігійної ненависті, що представляє собою підбурювання до дискримінації, ворожнечі і насильства», що відбувся 20 жовтня в Женеві під егідою Верховного комісара ООН з прав людини. Участь у семінарі взяли українська та російська делегації, сформовані за сприяння Національної спілки журналістів України, Незалежної медіа-профспілки України і Союзу журналістів РФ.

Медійники з України та Росії виступили із оглядом законодавчої бази своїх країн, яка регулює правові та етичні норми в журналістиці, а також проаналізували ситуацію з «мовою ворожнечі» у своєму інформаційному середовищі. Для журналістів із презентацією власного досвіду подолання проблеми «мови ворожнечі» в медіа виступили експерти з Іспанії та Норвегії, а також представники Європейської комісії проти расизму і нетерпимості Ради Європи й Секції з недопущення расової дискримінації Управління Верховного комісара з прав людини ООН.

Учасники семінару також ухвалили спільну заяву, згідно з якою використання «мови ворожнечі» в теле- і радіоефірах, інтернет-виданнях і друкованих ЗМІ обох країн є одним з факторів розпалювання збройного конфлікту на Сході України. На думку учасників семінару, інструментом розпалювання ворожнечі є не тільки лексика, а й навмисне перекручування фактів і порушення журналістських стандартів. Представники делегацій також закликали національні органи саморегулювання медіа оперативно реагувати на публікації, що містять ворожу лексику, дискримінацію та нетерпимість.

ms.detector.media