ms.detector.media
MediaSapiens
Даля Грібаускайте, focus.ua
05.10.2015 12:32
У Литві ЗМІ за пропаганду війни каратимуть штрафами
У Литві ЗМІ за пропаганду війни каратимуть штрафами
З жовтня у Литві набули чинності поправки, які дозволяють карати ретрансляторів за пропаганду війни чи заклики до зміни конституційного ладу. Таких мовників каратимуть штрафами.

Про це повідомляє портал Delfi.

Парламент країни прийняв ці поправки навесні. Внесення змін до Закону про інформування суспільства ініціювала президент Даля Грібаускайте, аргументуючи необхідністю боротьби з ворожою пропагандою.

Поправки встановлюють відповідальність за зміст програм ретрансляторам незалежно від місця реєстрації. Штраф за пропаганду війни, заклики змінити конституційний лад і зазіхнути на суверенітет країни може досягати 3% річного доходу.

Президент Даля Грібаускайте внесла пропозицію прийняти такі поправки, оскільки Литва «зараз живе в умовах інформаційної війни» та необхідності боротьби з ворожою пропагандою. Прихильники поправок в сеймі дотримувалися позиції, що це буде належна відповідь на російську пропаганду, але були й критики, які говорили, що це - введення цензури.

Також закон забороняє на рік державні дотації ЗМІ, які будуть публікувати пропаганду на підтримку війни і заклики змінити конституційний лад. Комісія з радіо- і телемовлення зможе вживати оперативних заходів проти таких медіа.

У пояснювальному листі до поправок зазначалося, що російські телепрограми, в яких демонструється пропаганда, постійно дивляться 15% або 400 000 жителів Литви.

Як писав MediaSapiens, щорічне опитування Інтерньюз щодо споживання ЗМІ засвідчило суттєве зниження прихильності українців до російських ЗМІ. Найбільш очевидною динамікою 2015 року було зниження довіри до російських ЗМІ всіх типів. Тим часом, коли довіра до російських медій спадала, довіра до українських ЗМІ навпаки посилилась. Найбільше українці вимагають від медіа чесних та достовірних новин: 46% респондентів поставили ці стандарти на перше місце.

ms.detector.media