ms.detector.media
MediaSapiens
Інфографіка: Інститут масової інформації
16.09.2015 10:17
Розслідуйте напади на журналістів і зупиніть агресію
Розслідуйте напади на журналістів і зупиніть агресію
Ми, українські журналісти та представники медіа-організацій, у день 15-ї річниці зникнення Георгія Гонгадзе, звертаємся до Президента України, Прем’єр-міністра, Міністра МВС, Генпрокурора з вимогою розслідувати напади та зупинити агресію щодо журналістів.

Ми також закликаємо зробити все необхідне, щоби встановити замовників убивства Гонгадзе, щоб усіх винних, причетних до цього злочину, було нарешті покарано – у тому числі, правоохоронців, які всіляко заважали проведенню розслідування. Жодні ритуали з покладенням квітів не замінять ефективних і ретельних розслідувань.

2014 рік став найбільш трагічним для журналістики за всі роки української незалежності. Під час протистояння злочинної влади Януковича Майдану, а потім - і російської агресії та дій сепаратистів у Криму та на сході України журналісти постійно ставали жертвами агресії та насилля, аж до вбивств. Однак, жодного агресора, що нападав та стріляв у журналістів на Майдані, досі не було покарано.

У 2015 році ситуація із розслідуваннями не покращилася -  за даними ГПУ, за перше півріччя 2015 року, тільки три справи, пов’язані з перешкоджанням журн.діяльності дійшли до суду – хоча самих випадків нападів було у десятки разів більше (36 побиттів за 8 місяців).

Ми публічно звертаємося до влади із закликом вжити рішучих заходів для подолання безкарності, і надаємо перелік випадків, які потребують негайного розслідування. Ми також вимагаємо створити окрему робочу групу, за участі вищого керівництва силових структур, яка буде працювати над розслідуваннями нападів на журналістів та ЗМІ.

І нарешті, нагадуємо владі про кроки, необхідні для повноцінного захисту права громадян на інформацію та гарантування безперешкодної діяльності журналістів:

1. Підзвітність та прозорість владних інституцій та чиновників. Регулярне звітування перед суспільством за свої дії та відповіді на запитання журналістів.

2. Сприяння створенню суспільного мовлення та роздержавленню друкованих ЗМІ.

3. Започаткування в Україні культури прозорості медіа власності, у відповідності до європейських стандартів.

Захист свободи слова неможливий без системних дій влади та відповідної політичної волі.

Традиційно, 16 вересня в Києві та інших містах відбуваються мітинги пам'яті Георгія Гонгадзе та всіх загиблих українських журналістів. Ми запрошуємо приєднатися до мітингів усіх, хто підтримує ідеї свободи слова та демократії. Акції відбуваються без жодної партійної чи організаційної символіки.

У повному розмірі тут

Інститут Масової Інформації (ІМІ)

За 8 місяців 2015 року, сталося 224 порушення свободи слова, що є майже в чотири рази менше ніж за такий же період 2014 року (840), однак близько до загального річного рівня 2012-2013 років (300-400 випадків).

За даними Генпрокуратури, за перше півріччя 2015, тільки три справи за фактом перешкоджання законній професійній діяльності журналістів були розслідувані і дійшли до суду.

Однак, тільки за цей період, ІМІ було зафіксовано 36 побиттів журналістів, у всіх регіонах України; 48 випадків перешкоджань, 1 убивство (журналіст загинув від мінометного обстрілу в зоні АТО), 10 випадків цензури, та 27 випадків погроз та залякувань. Лишаються нерозслідуваними випадки нападів,  скоєних у 2014 році, під час Майдану, та ще з часів Януковича.

Найгіршим регіоном є Крим, де зафіксовано 32 випадки серйозних порушень свободи слова (напади, побиття, арешти, допити, блокування ЗМІ).

В трійку найгірших регіонів на неокупованій території України входять Київ, Одеса, та Чернівецька область.

Основні нападники: на першому місці - пересічні громадяни  (учасники ДТП, лікарі, мітингувальники тощо) -  15 випадків, на другому – місцеві чиновники (8 випадків), на третьому – судді  (7 випадків).

Станом на зараз, одна журналістка перебуває в заручниках на території ЛНР – Марія Варфоломеєва, яка була фіксеркою 1+1, її затримали 9 січня 2015 року, під час того, як вона знімала житлові будинки на вулиці Луганська.

ms.detector.media