ms.detector.media
MediaSapiens
Мохсен Махмальбаф, thr.ru
08.09.2015 10:13
Венеційський кінофестиваль: режисер з Ірану присвятив приз Сенцову
Венеційський кінофестиваль: режисер з Ірану присвятив приз Сенцову
Іранський кінорежисер Мохсен Махмальбаф присвятив здобутий на Венеційському кінофестивалі приз імені Робера Брессона українському режисерові Олегу Сенцову, якого у Росії звинуватили у підготовці терактів та засудили до 20 років ув’язнення.

Про це пише ВВС

«Лише бажання свободи для жителів своєї країни привело Олега Сенцова до жорстокого тюремного ув'язнення на 20 років», - вважає іранський режисер.

Зі слів пана Махмальбафа, він дізнався про долю Олега Сенцова від Олексія Медведєва, програмного директора фестивалю «Край світу», який проходив на Сахаліні у серпні цього року.

Російський суд 25 серпня визнав пана Сенцова винним в організації терористичного угрупування і засудив його до 20 років колонії суворого режиму. Прокуратура вимагала для українця 23 роки колонії.

Водночас українському активісту Олександру Кольченку суд присудив у сукупності за різними статтями до 10 років позбавлення волі в колонії суворого режиму. 

Після оголошення вироку та запитання судді про те, чи він зрозумілий обвинувачуваним, Олег Сенцов та Олександр Кольченко почали співати гімн України.

Судовий процес викликав протести з боку відомих російських і світових кіномитців.

«За останні роки ми чули безліч заяв від російських лідерів, що Росія знайшла свій незалежний голос і готова відігравати важливу роль на світовій арені. Ці твердження, звичайно, можна тільки підтримати. Але також важливо пам'ятати, що національне відродження неможливе на основі брехні та пропаганди», - підкреслив Мохсен Махмальбаф.

В Ірані фільми режисера неодноразово перебували під забороною. У 2006 році він отримав премію імені Сергія Параджанова за видатний художній внесок у світовий кінематограф.

Також український кінорежисер Сергій Лозниця закликав керівництво Венеціанського кінофестивалю та громадськість вимагати звільнення свого колеги Олега Сенцова.

ms.detector.media