ms.detector.media
MediaSapiens
Джуліан Ассанж
13.08.2015 14:55
Швеція зняла з Ассанжа частину обвинувачень
Швеція зняла з Ассанжа частину обвинувачень
Прокуратура Швеції припинила розслідування щодо Джуліана Ассанжа за підозрою у сексуальних домаганнях у зв’язку із закінченням строків давності, в межах яких можливо висувати звинувачення.

Про це повідомляє Reuters.

Загалом Ассанжу інкримінують чотири злочини, однак у серпні 2015 року спливають строки давності щодо трьох епізодів. Розслідування у справі за підозрою у зґвалтуванні продовжиться.

«Два звинувачення будуть зняті завтра, 13 серпня. Це дата, коли було скоєно перше правопорушення, у якому він підозрюється. Ще одне звинувачення буде знято 18 серпня. А термін останнього - щодо зґвалтування - закінчується в 2020 році», - повідомила представник прес-служби прокуратури Карін Русандер.

Суд заочно арештував 43-річного австралійця у грудні 2011. Ассанж не визнав інкримінованої йому у Стокгольмі підозри, а тому публічно називав її політично вмотивованою. З червня 2012 року засновник WikiLeaks переховується на території посольства Еквадору в Лондоні, де йому надано політичний притулок. У 2014 Стокгольмський окружний суд відкинув вимогу сторони захисту скасувати міжнародний ордер на його арешт. За словами Джуліана Ассанжа, арешт дозволить Швеції екстрадитувати його Штатам, де йому загрожують переслідування у зв’язку з опублікуванням документів американського уряду та різних відомств в Інтернеті. 

Нагадуємо, що в травні Верховний Суд Швеції відхилив апеляцію засновника WikiLeaks Джуліана Ассанжа щодо наказу про затримання у зв’язку з обвинуваченнями в сексуальних домаганнях.

Також наприкінці червня французькі діячі культури звернулися до президента Франсуа Олланда з проханням надати політичний притулок засновнику WikiLeaks Джуліану Ассанжу і колишньому співробітнику американських спецслужб Едварду Сноудену.

ms.detector.media