ms.detector.media
MediaSapiens
Фото: MediaSapiens
05.08.2015 17:26
Колишня журналістка телеканалу «Россия 1» розповіла, чому почала працювати на «Громадському телебаченні Донбасу»
Колишня журналістка телеканалу «Россия 1» розповіла, чому почала працювати на «Громадському  телебаченні Донбасу»
Журналістка Ксенія Чайка, яка минулого року працювала у Москві, зараз працює на сході України, зокрема над програмою «Донецький діалог» «Громадського телебачення Донбасу»

Про це журналістка розповіла сьогодні під час прес-конференції  «Що змушує російських журналістів шукати притулку в Україні».  Ксенія Чайка народилась в Україні та має українське громадянство. Як сказала журналістка, минулого року вона проживала у Москві і з вересня 2014 року працювала на телеканалі «Россия1».

«Жива людина стала щитом та мечем в рамках цієї війни, і може навіть не здогадуватися, що вона задіяна в цей процес, - сказала Ксенія Чайка. - Мені б не хотілося погано говорити про людей, які працюють на телеканалі, де була я, оскільки вони ставились до мене дуже добре, не було агресії у мій бік чи в бік України.  Але потік інформації, який надходив як готовий продукт, просто полярно відрізнявся від реальних подій . В якийсь момент я зрозуміла, що повинна бути зі своїм народом Тому що наживатися на чужих проблемах, говорити про  проблеми пенсіонерів, смерть дитини чи права людини, але при цьому підвищувати рейтинг агресору і казати про путінську непричетність – це думаю, дуже жорстоко».

Ксенія Чайка переїхала у Краматорськ, почала працювати у команді «Громадського телебачення Донбасу», зокрема бере участь у підготовці щотижневих випусків програми «Донецький діалог».  Вона зазначає, що головне завдання її роботи – спілкуватись із місцевими жителями, і показати, якою насправді є ситуація на сході України, готуючи матеріали для незалежного медіа.

Олексій Мацука, керівник організації «Донецький інститут інформації», яка випускає проект «Громадське ТБ Донбасу», підкреслив, що зараз у звільнених містах таких як Слов’янськ чи Краматорськ, немає російських журналістів.

«Процес відновлення ніхто не висвітлює, їм це не цікаво, - сказав пан Мацука. - Крім того, в жодному російському ЗМІ немає інформації про того ж Захарченка чи Мартинова, - маріонеток Кремля. Там немає можливості проводити журналістські розслідування, що ще раз доводить відсутність свободи слова у цій чорній зоні».

У прес-конференції  взяла  участь Тетяна Попова, заступниця міністра інформаційної політики, яка зазначила, що міністерство сприяло отриманню українського громадянства декільком російським журналістам, зокрема режисеру Костянтину Жерегі, який воював добровольцем у зоні АТО.  У Мінінформполітики мають намір спрощувати перебування в Україні  для іноземних кореспондентів.  Так, готується законопроект про спрощення процедури отримання посвідки на проживання. 

ms.detector.media