ms.detector.media
MediaSapiens
www.moldova.md
29.07.2015 09:51
Медіа-організації Молдови обурені бездіяльністю поліції при побитті журналістів
Медіа-організації Молдови обурені бездіяльністю поліції при побитті журналістів
Низка неурядових медіа-організацій Молдови розповсюдили заяву, в якій висловлюють своє обурення бездіяльністю співробітників поліції, які були присутні під час інциденту з журналістами в центрі Кишинева.

Про це повідомляється на сайті Моніторингу свободи слова у країнах Східного партнерства. 

Увечері 24 липня, в ході протестів активістів біля будинку депутата Володимира Плахотнюка на операторів телеканалу JURNAL TV і інформаційного агенства OMEGA напала група невстановлених осіб. Інцидент стався у присутності поліції.

«Ми вкрай обурені випадками фізичної і вербальної атаки на журналістів, які виконують свої професійні обов'язки, перебуваючи на суспільно значимі події», - йдеться в заяві НУО.

Представники організацій вважають неадекватною і непрофесійною поведінку поліції щодо ЗМІ та нагадали їм про існування статті кримінального кодексу, в якій йдеться про недопущення умисного порушення здійснення права на доступ до інформації.

Медіа-організації закликали міністра внутрішніх справ Республіки Молдова Олега Балана провести в терміновому порядку службове розслідування за даним фактом для покарання співробітників поліції. Крім того, представники організації закликали покарати особи, винні у нападі на журналістів.

Також Асоціація російськомовних журналістів Республіки Молдова звернулася до посольств іноземних держав, акредитованих в Молдові, представників ООН і ОБСЄ та Делегації ЄС в Кишиневі з проханням висловити свою позицію за даними фактами.

Нагадуємо, шо журналіст Сергій Ільченко, громадянин Молдови та РФ, переслідуваний придністровськими спецслужбами, вийшов на волю після 4 місяців ув'язнення. Журналіст не планує припиняти критику влади Придністров'я і хотів би залишитися жити в Україні. Також він сказав, що українські журналісти, правозахисники та МЗС України зіграли ключову роль у його звільненні. Роль Молдови була значно меншою. Щоб вийти на волю, журналіст змушений був підписати свідчення, фактично обмовити себе.

ms.detector.media