ms.detector.media
MediaSapiens
Едвард Сноуден, Джуліан Ассанж, faktor.bg
03.07.2015 11:07
Діячі культури Франції попросили президента дати притулок Ассанжу і Сноудену
Діячі культури Франції попросили президента дати притулок Ассанжу і Сноудену
Французькі діячі культури звернулися до президента Франсуа Олланда з проханням надати політичний притулок засновнику WikiLeaks Джуліану Ассанжу і колишньому співробітнику американських спецслужб Едварду Сноудену.

Про це повідомляє портал Mediapart, що опублікував текст звернення. 

«Протягом кількох років Ассанж і Сноуден розплачуються вигнанням за свою мужність. Вони піддаються постійному переслідуванню за те, що розповіли мільйонам людей про порушення їхніх прав», - йдеться в листі.

Питання надання притулку може бути вирішене кількома способами, кажуть автори звернення. Наприклад, влада країни має право надати їм довгострокову візу, посвідку на прожиття або громадянство. «Ми очікуємо, що Франція буде діяти», - підкреслюється в листі.

25 червня міністр юстиції Франції Крістіан Тобіра допустила, що Париж може надати притулок Джуліану Ассанжу і Едварду Сноудену. 

«Якщо Франція вирішить запропонувати притулок Едварду Сноудену і Джуліану Ассанжу, я б не здивувалася. Ця можливість існує», - сказала міністр. При цьому вона підкреслила, що в цьому питанні рішення приймає не вона, а прем'єр-міністр і президент.

Ця заява пролунала на тлі публікації документів Агентства національної безпеки США про прослуховування французьких держслужбовців, серед яких останні три президенти Франції Жак Ширак (1995-2007), Нікола Саркозі (2007-2012), а також нинішній глава держави Франсуа Олланд, який зайняв пост в 2012 році.

Едвард Сноуден 1 серпня 2014 року отримав посвідку на прожиття в Росії.

Нагадуємо, що 12 травня Верховний Суд Швеції відхилив апеляцію засновника WikiLeaks Джуліана Ассанжа щодо наказу про затримання у зв’язку з обвинуваченнями в сексуальних домаганнях. Суд заочно арештував 43-річного австралійця у грудні 2011. Ассанж не визнав інкримінованої йому у Стокгольмі підозри, а тому публічно називав її політично вмотивованою.

З червня 2012 року засновник WikiLeaks переховується на території посольства Еквадору в Лондоні, де йому надано політичний притулок. У 2014 Стокгольмський окружний суд відкинув вимогу сторони захисту скасувати міжнародний ордер на його арешт. За словами Джуліана Ассанжа, арешт дозволить Швеції екстрадитувати його Штатам, де йому загрожують переслідування у зв’язку з опублікуванням документів американського уряду та різних відомств в Інтернеті. 

ms.detector.media