ms.detector.media
MediaSapiens
Ахмед Мансур, DW
22.06.2015 18:09
Німеччина звільнила журналіста телеканалу «Аль-Джазіра», якого переслідують у Єгипті
Німеччина звільнила журналіста телеканалу «Аль-Джазіра», якого переслідують у Єгипті
Німеччина звільнила журналіста телеканалу «Аль-Джазіра» Ахмеда Мансура.

Про це повідомляє Радіо Свобода з посиланням на прес-секретаря офісу Берлінської прокуратури.

Адвокат журналіста зауважив, що нині немає жодних юричних питань щодо його підзахисного в Німеччині.

Нагадуємо, що двома днями раніше Ахмеда Мансура затримали в аеропорту Берліна, коли він здійснював посадку на рейс до Дохи, у зв’язку з ордером Єгипту на арешт журналіста. 

Телеканал «Аль-Джазіра» заявив, що «країни не мають дозволяти собі бути інструментом Єгипту у пригнобленні ЗМІ», та закликав німецьку владу негайно звільнити журналіста.

У Єгипті журналіста заочно засудили на 15 років позбавлення волі. Йому пред’явили звинувачення у тортурах на площі Тахрір під час акцій протесту у Каїрі у 2011 році.

Чинна влада Єгипту вважає, що телеканал Al-Jazeera є рупором руху «Брати-мусульмани», і відіграв важливу участь у поваленні режиму Хосні Мубарака.

Нова влада Єгипту після повалення Мухаммеда Мурсі у 2013 затримала трьох журналістів телеканалу, включно із австралійцем Пітером Гресті. 

Суд звинуватив їх у підтримці «Братів-мусульман» та засудив на тривалі терміні ув’язнення. 

Однак Гресті був екстрадований до Австралії. Інші двоє були звільнені під заставу із можливістю перегляду справи.

11 червня напередодні відкриття Європейських ігор у Баку Комітет захисту журналістів нагадав про всіх ув’язнених азербайджанських кореспондентів. Так найвідоміша азербайджанська журналістка Хадіджа Ісмаілова не змогла бути присутньою: відзначена нагородами репортер-розслідувач з грудня перебуває у в’язниці внаслідок репресивних звинувачень, що їх висунули проти неї після публікації матеріалів про корупцію.

Провідний захисник свободи преси в країні Емін Гусейнов також не побачив церемонії відкриття «міні-Олімпіади». А директор бакинського Інституту свободи й безпеки журналістів, побоючися арешту в ході проведення в Азербайджані репресивних акцій проти журналістів та правозахисних організацій, в серпні минулого року попрохав захисту в посольстві Швейцарії. Однак 15 червня йому була надана можливість скористатися літаком міністра закордонних справ Швейцарії Дідьє Буркхальтера, який напередодні прибув до Баку, щоби взяти участь у церемонії відкриття Європейських ігор.

ms.detector.media