ms.detector.media
MediaSapiens
MN24
12.06.2015 09:27
Європейські ігри в Баку: КЗЖ згадує ув’язнених журналістів
Європейські ігри в Баку: КЗЖ згадує ув’язнених журналістів
Напередодні відкриття Європейських ігор у Баку Комітет захисту журналістів нагадав про всіх ув’язнених азербайджанських кореспондентів. КЗЖ також наголосив, що в акредитованих на Європейські ігри 1300 медійників «є унікальний шанс отримати більш детальну інформацію про країну, де практикується цензура і діє маса обмежень».

Сьогодні, 12 червня, 50 країн візьмуть участь у церемонії відкриття в Баку перших в історії Європейських ігор, проте найвідоміша азербайджанська журналістка Хадіджа Ісмаілова не буде присутньою: відзначена нагородами репортер-розслідувач з грудня перебуває у в’язниці внаслідок репресивних звинувачень, що їх висунули проти неї після публікації матеріалів про корупцію.

Провідний захисник свободи преси в країні Емін Гусейнов також не побачить церемонії відкриття «міні-Олімпіади». Директор бакинського Інституту свободи й безпеки журналістів, побоючися арешту в ході проведення в Азербайджані репресивних акцій проти журналістів та правозахисних організацій, в серпні минулого року попрохав захисту в посольстві Швейцарії.

Долі Ісмаілової та Гусейнова свідчать про високий рівень ризику, якому піддаються відомі журналісти й правозахисники в Азербайджані – країні, яка згідно зі щорічним переписом ув’язнених журналістів, що складає КЗЖ, є головним тюремником журналістів у Європі та Центральній Азії.

Майже всі репортери в Азербайджані, що нині перебувають в місцях позбавлення волі, потрапили за грати після публікації матеріалів про корупцію в уряді.  

Ігри в Баку з 12 по 28 червня будуть висвітлювати близько 1300 журналістів.

Повний текст звернення КЗЖ з детальним переліком репресій Азербайджану проти кореспондентів можна прочитати на сайті CPJ (КЗЖ).

ms.detector.media