ms.detector.media
MediaSapiens
РБК-Україна
10.06.2015 10:03
Суд змусив СБУ повернути сервери реєстратора NIC.ua
Суд змусив СБУ повернути сервери реєстратора NIC.ua
Печерський районний суд Києва постановив повернути реєстратору доменних імен NIC.ua сервери, вилучені Службою безпеки України.

Про це на своїй сторінці в Facebook повідомив керівник NIC.ua Андрій Хветкевич.

«Щойно отримав копію рішення суду, згідно з яким слідчий зобов'язаний повернути обладнання NIC.UA», - написав він. І додав, що залишилося повернути саме устаткування.

Только что получил копию решения суда, согласно которого следователь обязан вернуть оборудование NIC.UA.

Posted by Андрій Хветкевич on 9 червня 2015 р.

На початку квітня СБУ провела обшук і вилучила сервери великого доменного реєстратора NIC.ua, через те, що він обслуговував сепаратистські ресурси. Силовики мали на меті припинити діяльність п’яти сайтів (nahnews.com.ua; slv.org.ua; rubezhnoe.org.ua; odnarodyna.com.ua;slavgromada.wordpress.com), однак навіть після вилучення чотири з них продовжили працювати. Натомість постраждало понад 30 тисяч клієнтів компанії, які замовили у неї послуги хостингу. За словами Андрія Хваткевича, сума збитків станом на 9 квітня становила 300 тисяч доларів і щоденно збільшувалася ще на одну тисячу.

«Сайти сепаратистів, які хотіли заблокувати, навіть не припиняли свою роботу, - розповів він. – Тому що вони не розміщувалися на нашому обладнанні, вони лише реєстрували доменні імена. Фізично ці сайти розміщені у Росії та інших країнах, але не в Україні і не на нашому обладнанні».

15 квітня доменний реєстратор Nic.ua звернувся до Служби безпеки України із заявою, в якій попросив повернути вилучене обладнання , проте на початку травня Суд вирішив не повертати доменному реєстратору NIC.ua обладнання, вилучене СБУ.

За словами менеджера, належної аргументації такого судового рішення юристи NIC.ua не отримали. «Суддя по суті й не ознайомлювався зі справою, прямо під час слухання вислухав доведення сторін, щось подивився і вирішив, що оскільки копії з обладнання зняли, то і віддавати можна поки не поспішати. В результаті – відмова», - сказав Хветкевич.

ms.detector.media