ms.detector.media
MediaSapiens
08.06.2015 14:43
Кореспондентка ТСН закликала колег відмовлятися від редакційних завдань, які суперечать стандартам професії
Кореспондентка ТСН закликала колег відмовлятися від редакційних завдань, які суперечать стандартам професії
Кореспондентка ТСН Марія Васильєва закликала колег відмовлятися від виконання редакційних завдань, які суперечать професійним стандартам журналістики.

Про це вона написала на своїй сторінці у Facebook, реагуючи на появу в ефірі «1+1» 6 червня програми «Українські сенсації», присвяченій Міхеілу Саакашвілі.

Цей випуск «Українських сенсацій» викликав гостру реакцію в соціальних мережах через використані в ньому маніпулятивні прийоми. Проект порівнюють з пропагандистськими програмами російського телебачення.

«Вчора на моєму рідному телеканалі товстим шаром рідкого маніпулятивного повидла обмазали Саакашвілі. З днем журналіста, так би мовити, - написала пані Васильєва. - Колеги, навіщо вам це? Після Майдану у вашому ставленні до таких речей нічого не змінилося? Вам пояснити, як реагувати на такі завдання? Просто кажете: ні. НІ. Ми пережили набагато більш страшні часи. У нас стріляли, нас підстерігали тітушкі в темряві, нас били, нам погрожували. Зараз наші колеги ризикують в зоні бойових дій набагато більш важливими речами, ніж страх бути звільненим з роботи. Кажіть ні. Це просто».

Український журналіст, продюсер ARD Олексій Степура зауважив, що в «Українських сенсаціях» про Міхеіла Саакашвілі помічено «багато по справі». На це Марія Васильєва йому відповіла: «Що не скасовує маніпулятивності підбору коментаторів і пересмикування фактів».

У маніпуляціях творців «Українських сенсацій» звинуватив і грузинський журналіст Темо Кігурадзе, до якого знімальна група «1+1» звернулася по допомогу в зйомках у Грузії. Після виходу програми в ефір він написав на своїй сторінці у Facebook:

«Кілька днів тому моя дуже хороша знайома з України попросила допомогти знімальній групі каналу “1+1” зняти сюжет про Грузію і про час правління Саакашвілі. Я з радістю погодився, і був одним з тих, хто забезпечив хлопців контактами соратників Саакашвілі, його супротивників, а також координатами незалежних експертів. Більше того, я зустрівся з ними і погодився дати інтерв'ю. Ми довго говорили з хлопцями і вони здалися абсолютно притомними й адекватними людьми. Тим більше дивно було бачити те убозтво, що вони в підсумку випустили в ефір. Сюжет вийшов в найкращих традиціях "журналістів" каналів зовсім іншої країни. Особисто мої слова щоразу виривалися з контексту. Олександр Білінський (автор сюжету, донецький журналіст, керівник сайту Gorlovka.ua. – MS), я розумію на кого ви працюєте, я розумію, що вам "так треба", але це просто соромно. Я не ставлю тут лінк на сюжет, не бажаючи тиражувати цю фігню. Нехай вона залишається на совісті самих репортерів і їхніх продюсерів».

ms.detector.media