ms.detector.media
MediaSapiens
Хроніка UA
03.06.2015 09:45
Російський фільм про «Празьку весну» викликав обурення Чехії та Словаччини
Російський фільм про «Празьку весну» викликав обурення Чехії та Словаччини
Новий документальний фільм про військове вторгнення у Чехословаччину в серпні 1968 року, показаний в ефірі телеканалу «Росія 1», розгнівав Чехію та Словаччину, які звинуватили Москву в спробі переписати історію.

Про це пише BBC.

Як зазначила речник МЗС Чехії Міхаела Лагронова, глава чеського МЗС вважає, що цей фільм «вводить в оману».

У серпні 1968 року в Прагу увійшли танки країн-учасниць Варшавського договору. Під час придушення виступів прихильників ліберальних реформ загинули понад сто громадян Чехословаччини.

Автори фільму, який вийшов в ефір у Росії 23 травня, кажуть, що «метою введення військ до Чехословаччини було запобігти військовому перевороту, який підтримувався Заходом».

Словаччина висловила офіційний протест у зв'язку з показом документальної стрічки.

Влада Словаччини заявила, що у фільмі вторгнення радянських військ представлене як дружній крок з метою захисту країни від потенційної загрози. У МЗС Словаччини наголосили, що наполягають на «повазі до правди», особливо в контексті «великої трагедії для Чехословаччини та її громадян».

«Ми впевнені, що російська влада вжиє необхідних заходів, аби запобігти спотворенням в цій трагічній главі в історії словацько-російських двосторонніх відносин», - йдеться в заяві на сайті зовнішньополітичного відомства країни.

У фільмі «Варшавський договір. Розсекречені сторінки» ідеться про те, що військовий блок на чолі з Радянським Союзом був чисто оборонною організацією, яка протистояла агресивному НАТО.

Автори документальної стрічки стверджують, що під прикриттям легенди про мирне цивільне повстання з романтичною назвою «Празька весна» ховався збройний переворот, що спирався на підтримку НАТО.

Міністр закордонних справ Чехії Любомир Заоралек викликав посла Росії в Празі Сергія Кисельова для пояснень з приводу фільму, а також у зв'язку з включенням низки чеських громадян до «чорного списку» з 89 європейських політиків і дипломатів, яким заборонений в'їзд до Росії.

У заяві МЗС Словаччини сказано, що в минулому Росія офіційно вибачилася за вторгнення і подальшу окупацію Чехословаччини.

«Празька весна»

Ліберальні реформи в Чехословаччині тривали з січня по серпень 1968 року.

На чолі проведених змін, які увійшли в історію як «Празька весна», стояв лідер Комуністичної партії Олександр Дубчек. За нього була пом'якшена цензура в ЗМІ, передбачалося, що в країні буде створений соціалізм «з людським обличчям».

Але радянське керівництво відреагувало надсиланням до Чехословаччини двох тисяч танків і п'ятисот тисяч військових, серед яких були представники армій країн Варшавського договору (крім Румунії).

Почалися сутички, жертвами яких стали понад сто людей.

ms.detector.media