ms.detector.media
MediaSapiens
Die Zeit
19.05.2015 16:39
Die Zeit: Чи підкупив дядько Сем Майдан?
Die Zeit: Чи підкупив дядько Сем Майдан?
У Die Zeit дійшли висновку, що інтерес Вашингтона до Києва – усупереч заявам Кремля – не був стабільним весь час.

Журналісти Die Zeit  у статті «Чи підкупив дядько Сем Майдан?» проаналізували роль США в Україні, намагаючись збагнути, що ж американцям потрібно від українців. 

«Інтерес американців до України за останні 25 років був відверто мінливим. То він був спрямований на розбудову демократичного суспільства, то знову формувався з огляду на стратегічного ворога Росію. Якщо ситуація в найближчі місяці знову загостриться, можливо, американська політика зміниться знову», – відзначають журналісти німецької газети.

Окрім того, у виданні згадали про знищення української ядерної зброї в 1990-х роках «у кооперації з Росією». Однак цей же період журналісти називають роками найактивнішої військової співпраці між Україною та США: «У другій половині 1990-х Україна не мала з жодною країною такої військової співпраці, яку вона мала з США», і додають, що Росію це особливо не хвилювало.

Die Zeit не оминуло тему п’яти мільярдів доларів, буцімто виділених на організацію Майдану. У виданні з’ясували, що ці гроші переважно надходили від Держдепартаменту США та Агентства з міжнародного розвитку (USAID) за роки незалежності України. USAID відкрило своє представництво на запрошення уряду в Києві ще 23 роки тому, "так само, як і в Росії, Грузії та багатьох інших пострадянських країнах". Впродовж цих років організація профінансувала різноманітні проекти, спрямовані на боротьбу з корупцією, організацію моніторингу виборів тощо. Але набагато більше коштів було спрямовано на програми у сфері охорони здоров'я, екологічні проекти та економічний розвиток, зазначає Die Zeit.

Більше того, журналісти зазначили, що фінансування проектів USAID в Україні останніми роками було дуже нестабільним: «Якщо 2011 року це були ще 195,6 мільйонів доларів США, то в 2014 році сума зменшилася до 86,1 мільйона. Лише 2015-го фінансування знову трохи збільшили».

Die Zeit згадала також і про проект «Громадське TV», який, за даними видання, фінансується, окрім внесків громадян, з різноманітних фондів ЄС, а також нідерландським та американськими посольствами. Співзасновниця «Громадського» зізналася Die Zeit, що отримати гроші від американців проекту «було важко»:  «Американці дуже невпевнені. Вони хочуть будь-якою ціною уникнути враження, що вони втручаються».

А після чисельних прохань до Вашингтона щодо поставки зброї в Україну Київ «отримав 300 американських військових консультантів, позашляховики та прилади нічного бачення». У газеті доходять висновку, що «більше, ніж символічного жесту (Україні від США), поки що не було».

ms.detector.media