ms.detector.media
MediaSapiens
Газета Известия
19.05.2015 12:16
«Демон Лапласа» - у Росії запустили програму, що відслідковує інформацію про потенційні мітинги на сторінках соцмереж
«Демон Лапласа» - у Росії запустили програму, що відслідковує інформацію про потенційні мітинги на сторінках соцмереж
Програма моніторить і аналізує заплановані несанкціоновані мітинги за інформацією на сайтах соцмереж, оновлюючи дані кожні п'ять хвилин.

Про це пише «Газета Известия».

Центр дослідження легітимності і політичного протесту запустив програму «Демон Лапласа» для оперативного відслідковування неузгоджених акцій протесту і мітингів.

Програма не буде моніторити сайти соцмереж в цілому -  а тільки цільові групи і сторінки користувачів, які зібрані в єдину базу волонтерами та відфільтровані соціологами і політологами.

«Потенційні користувачі сервісу - вчені, дослідники, держслужбовці та правоохоронні органи. Вони зможуть дізнаватися про підготовку несанкціонованих мітингів задовго до того, як інформація про це з'явиться в ЗМІ. Особлива увага приділятиметься кількості лайків і репостів в групах екстремістської спрямованості», - сказав директор Центру Євген Венедиктов.

Центр має намір відстежувати активність трьох видів груп: політично орієнтованих, соціального протесту і місцевих дискусійних майданчиків, які об'єднують користувачів за географічним принципом.

За словами розробників, на основі програми буде створений мобільний додаток, який повідомлятиме користувачів за допомогою sms про потенційні акції – це, мовляв, допоможе бажаючим уникнути зіткнення з радикально налаштованими групами.

Несанкціоновані акції в Росії заборонені законом «Про збори, мітинги, демонстрації, ходи і пікетування». Організація або проведення публічного заходу без подачі в установленому порядку відповідного повідомлення тягне за собою накладення штрафу на громадян у розмірі 20-30 тисяч рублів або обов'язкові роботи на строк до 50 годин; на посадових осіб - 20-40 тисяч рублів; на юридичних осіб - 70-200 тисяч рублів.

 

ms.detector.media