ms.detector.media
MediaSapiens
Reuters
14.05.2015 16:23
АНБ заборонено стежити за телефонними розмовами американців
АНБ заборонено стежити за телефонними розмовами американців
Палата представників Конгресу США заборонила Агентству національної безпеки (NSA) масово збирати записи телефонних розмов американців.

Про це повідомляє BBC.

За «Американський акт свободи» (USA Freedom Act) проголосувала  переважна більшість  конгресменів  (338 проти 88). 

Законопроект обмежує повноваження АНБ займатися пошуком даних, що зберігаються у телефонних компаніях,  виняток можуть становити лишень конкретні випадки.

Прихильники акту свободи, зокрема, недоторканності приватного життя і громадянських прав, вважають, що він захищає конфіденційність і водночас зберігає  повноваження з національної безпеки.

Згідно з новим законопроектом, який стосується винятково американських громадян, будуть внесені поправки до розділів «Американського  патріотичного акту» (USA Patriot Act), ухваленого після вересневих терактів 2001 року.

Вони забороняють АНБ масовий збір даних: номерів телефонів, часу й тривалості дзвінків, а також повідомлень електронної пошти та адреси у мережі.

Голова юридичного комітету Палати представників Боб Гудлет (Bob Goodlatte) заявив: «Свобода американців і безпека Америки можуть співіснувати. Ці фундаментальні поняття не виключають одне одного».

Законопроект було вперше внесено  на розгляд обох палат Конгресу США у жовтні 2013.  За нього ще раніше проголосувала Палата  Представників. Однак ухвалена нею версія зазнала критики радикальних законодавців та правозахисних організацій і не знайшла підтримки Сенату попереднього скликання. Тепер – слово знову за Верхньою палатою  Конгресу.

Масовий збір телефонних розмов Агентством національної безпеки публічно розкрив  його екс-підрядник Едвард Сноуден у 2013. Скандал набув  широкого розголосу у США та за межами країни.

Нагадуємо, що в лютому АНБ та Центр урядового зв’язку Великої Британії (GCHQ) зламали мережу нідерландської компанії Gemalto, яка виробляла чіпи для кредитних карток та SIM-карт. Проникнувши у внутрішню мережу фірми, спецслужби викрали таємні ключі, що забезпечували безпеку глобальної комунікації. В результаті їм вдалося забезпечити стеження за 450 мобільними операторами по всьому світу.

ms.detector.media