ms.detector.media
MediaSapiens
Раїф Бадаві, rsf.org
05.05.2015 13:05
«Репортери без кордонів» закликають Франсуа Олланда стати на захист саудівського блогера Раїфа Бадаві
«Репортери без кордонів» закликають Франсуа Олланда стати на захист саудівського блогера Раїфа Бадаві
«Репортери без кордонів» (RSF) закликали президента Франції Франсуа Олланда у зв’язку з візитом до Саудівської Аравії офіційно домагатися від влади монархічної держави звільнення ув’язненого засновника ліберального сайту, блогера і громадського активіста, відзначеного численними міжнародними нагородами, Раїфа Бадаві (Raif Badawi).

Про це повідомив сайт медіаорганізації.

Франсуа Олланд – перший західний лідер, якого запросили на саміт Ради співробітництва арабських держав Перської затоки, що є закритою регіональною міжнародною організацією. Він спілкуватиметься з саудівським королем Салманом ібн Абдул-Азізом Аль Саудом.

RSF вважає: очільник Французької Республіки повинен скористатися цією нагодою, щоб публічно рішуче висловити позицію у справі, яка набула світового розголосу.

Генеральний секретар «Репортерів без кордонів» Крістоф Делуар (Christophe Deloire) заявив: «Те, що Франція зберігає повне мовчання щодо варварського вироку молодому блогеру, немислимо. До того ж його у будь-який момент можуть засудити до смертної кари за віровідступництво».

На думку керівника медіаорганізації,  Франція повинна наслідувати приклад Держдепартаменту США,  Європарламенту, парламентів Канади та Швеції, які публічно засудили несправедливе покарання і зажадати звільнення Раїфа Бадаві. «Права людини та свобода інформації, - наголошується у заяві, - не повинні бути розтоптані в ім'я економічних інтересів, що пов'язують Париж та  Ер-Ріяд».

Amnesty International визнала Раїфа Бадаві в'язнем сумління. Його тримають за ґратами з 2012 року, після того, як він заснував сайт вільних саудівських лібералів. Вільнодумець критикував на ньому впливових радикалів саудівського королівства, які дотримуються найконсервативнішої форми ісламу – ваххабізму.

Спочатку, 2013 року, Бадаві засудили до 7-річного позбавлення волі та до 600 ударів канчуками. Щоправда звинувачення у богохульстві, яке загрожувало йому смертною карою, суд відкинув.

У відповідь на оскарження вироку, покарання не було пом'якшене, а стало ще жорсткішим. Новий, торішній, вердикт, передбачає 10-річне ув'язнення, штраф у 1 млн. саудівських ріалів (близько $266600) і тисячу шмагань. Сайт, що заохочував до вільної дискусії, влада закрила.  

Перше публічне шмагання 31-річного Раїфа Бадаві «за образу ісламу» було влаштовано 9 січня ц.р  у  м.Джедда біля мечеті Al-Jafali після п'ятничної молитви у присутності сотень глядачів. Наступні сеанси  фізичних  і моральних знущань відкладені на невизначений термін.

Дружина Раїфа Бадаві, яка разом з дітьми отримала політичний притулок у Канаді, застерігає, що його справу  передано до Верховного суду і це загрожує йому найжорстокішим вироком - смертною карою. 

 

ms.detector.media