ms.detector.media
MediaSapiens
Кирило Силівончик, svaboda.org
24.04.2015 16:11
Родичі засудженого у РФ Кирила Силівончика не зверталися за консульською допомогою – МЗС Білорусі
Родичі засудженого у РФ Кирила Силівончика не зверталися за консульською допомогою – МЗС Білорусі
У Міністерстві закордонних справ Білорусі заявили, що отримували сповіщення про справу Кирила Силівончика, якого засудили за допис у соцмережі, ще в січні. Тоді ж повідомили компетентні органи та родину затриманого.

Про це пише «Радіо Свобода».

«Повідомлення про виконання процесуальних дій щодо Силівончика К.В. було отримано Посольством Білорусі у Росії від компетентних органів Російської Федерації у січні 2015 року. Про факт затримання негайно були повідомлені компетентні органи Республіки Білорусь та мама затриманого», - розповіли у міністерстві.

У відомстві стверджують, що посольство РФ стежить за розвитком ситуації. Кажуть також, що за консульською допомогою у зв’язку з порушенням прав Кирила Силівончика його родичі чи представники не зверталися.

Мати хлопця Наталя Силівончик в інтерв’ю «Радіо Свобода» розповіла, що була дуже враження арештом сина, бо він не був членом жодної організації.

«У Москві наймали адвокатів на захист Кирила. Все йшло до того, що обійдеться штрафом. Але військовий суд повернув по-іншому. Таких політичних розглядає військовий суд. Ми не подавали касаційну скаргу, оскільки це мінімальне покарання, яке могли дати», - сказала мати засудженого.

Сама вона на суді не була присутня, бо погано себе почуває і син просив не їхати. Крім того, для поїздки треба багато грошей. Про те, в чому звинувачують сина, Наталя Силівончик дізналася від адвоката.

«Може, я чогось і не знаю. Але адвокат сказала, що він писав щось у статті, щоб Україна та Білорусь об’єдналися проти агресії Росії. Українська тема – вона доволі актуальна, багато молоді про це висловлюється. Але чому їх не арештовують і не садять, а ось Кирило попався», - сказала жінка.

Як розповів правозахисник Дмитро Втокін, екстрадувати Силівончика до Білорусі неможливо і відповідно до російського законодавства він повинен відбувати покарання на території РФ. Також юрист зазначив, що стаття, за якою засудили Кирила, використовується дуже рідко, адже складно довести склад злочину. Частіше притягують до відповідальності за ст..282 Кримінального кодексу РФ («Розпалювання ворожнечі»).

Нагадаємо, Кирила Силівончика, який працював системним адміністратором у російському місті Нижній Новгород, засудили до двох років колонії-поселення за статтею 205.2 Кримінального кодексу «Публічні заклики до здійснення терористичної діяльності». Як стверджує засуджений, він сам не писав нічого протизаконного, а лише поширив допис із соцмережі «ВКонтакте». На суді інтереси білоруса захищала адвокатка, надана слідством.

ms.detector.media