ms.detector.media
MediaSapiens
svaboda.org
24.04.2015 10:23
Білорус, якого засудили за перепост у соцмережі, вирішив не оскаржувати вирок
Білорус, якого засудили за перепост у соцмережі, вирішив не оскаржувати вирок
Громадянин Білорусі Кирило Силівончик, якого засудили у Росії за перепост у соцмережі «ВКонтакте» вирішив не оскаржувати вирок, а після відбування покарання – повернутися до Білорусі.

Про це повідомляє «Радіо Свобода».

Як стверджує Кирило Силівончик, він не писав у соцмережі тих слів, за які його засудили. Хлопець лише зробив перепост зображення з групи «ВКонтакте», на яку був підписаний.

У СІЗО №1 російського міста Нижній Новгород білоруса провідала незалежна адвокатка Світлана Лактіонова. В ході судового процесу Силівончика захищала призначена слідством адвокатка Юлія Баранець.

Білоруса звинуватили за розміщення у соцмережі «ВКонтакте» повідомлення із закликом до бойових дій, знищення росіян та їхнього майна. Про це сказано у витягу з вироку, наданому прес-службою Московського окружного військового суду «Радіо Свободі».

«Слова, які ставляться йому в провину, за його словами, не є його авторським текстом. Сам він стверджує, що цих слів не писав, а зробив перепост із групи "Вконтакте": і текст, і картинку одночасно», - каже юристка.

Разом з тим, Силівончик визнав, що порушив російське законодавство і вирішив не оскаржувати вирок. Білорус також розповів Світлані Лактіоновій, як відбувалося його затримання та судовий процес.

18 грудня до нього приїхали співробітники ФСБ, провели обшук у нього на роботі і на квартирі. На роботі його звільнили заднім числом. У зв'язку з тим, що у нього не було офіційної реєстрації, хлопця заарештували, а не помістили під домашній арешт. 9 квітня відбулося єдине виїзне засідання Московського окружного військового суду. За словами Кирила Силівончика, розглядало справу троє суддів, засідання тривало дві години. Хлопець обрав спрощену процедуру розгляду та повністю визнав свою провину. На суді нікого, крім призначеного слідством адвоката, представника обвинувачення і суддів, не було.

За словами Світлани Лактіонової, арешт став для Силівончика шоком, проте зараз він добре почувається і «навіть посміхається». Хлопець стверджує, що участь призначеної адвокатки Юлії Баранець була «мінімальною». Вона лише «сиділа на телефоні», жодного разу не залишалася з ним наодинці, не давала йому ні усних, ні письмових консультацій.

За словами незалежної захисниці Світлани Лактіонової, поки що невідомо, чому серед мільйонів користувачів мережі «Вконтакте» ФСБ вибрала саме білоруса Кирила Силівончика. Юристка, роботу якої оплатили волонтери з Білорусі, розповідає, що відстежуватиме, як хлопець відбуває покарання, чи все добре. За її словами, після відбуття вироку Кирило хоче повернутися до Білорусі.

Нагадаємо, Кирило Силівончик працював системним адміністратором у Нижньому Новгороді. 9 квітня Московський військовий окружний суд засудив його до двох років колонії-поселення за статтею 205.2 Кримінального кодексу «Публічні заклики до здійснення терористичної діяльності».

ms.detector.media