ms.detector.media
MediaSapiens
Набіл Раджаб, spring96.org
04.04.2015 09:37
Міжнародний інститут преси вимагає звільнити бахрейнського інтернет-активіста Набіла Раджаба
Міжнародний інститут преси вимагає звільнити бахрейнського інтернет-активіста Набіла Раджаба
Лідера опозиції, президента Бахрейнського центру з прав людини (The Bahrain Centre for Human Rights (BCHR) Набіла Раджаба (Nabeel Rajab) знову арештували.

Про це повідомив Міжнародному інституту преси (IPI) колега Раджаба – Нідал аль-Салман (Nedal Al Salman).

Поліцейська операція, за його свідченням, тривала «усього 15 хвилин». Охоронці порядку оточили будинок, щоб ніхто не міг вийти на вулицю. Коли Набіл запитав, за що його затримують, один з поліцейських відповів: «За звинувачення у катуваннях».

Бахрейнський центр з прав людини згодом підтвердив: Раджабу було пред’явлено ордер на арешт за звинуваченням «у поширенні у Твіттері неправдивої інформації про тортури у в’язниці Jaw».

У січні суд у столиці країни – Манамі вже виніс йому вирок: 6-місячне ув'язнення за розповсюдження твітів про зв'язок між силами безпеки Бахрейну та «Ісламською державою в Іраку і Леванті» (ISIS).

Перше апеляційне слухання було призначене на 4 березня. Однак його декілька разів відкладали.

Наступне слухання було призначене на 15 квітня.

Січневий вирок Раджабу, над яким з листопада минулого року нависала загроза позбавлення волі, був не першим у житті відомого громадського діяча.

У травні 2014-го його звільнили після того, як він відбув два роки за ґратами за участь в Арабській весні, демонстраціях проти королівської родини Бахрейна.

Директор програм IPI зі свободи преси Скотт Гріффен (Scott Griffen) від імені організації засудив арешт правозахисника і кіберактивіста. Він закликав владу держави негайно звільнити Набіла Раджаба, що користується міжнародним авторитетом як правозахисник. Речник IPI висунув вимогу відмовитися від придушення свободи слова та вільного потоку інформації у Бахрейні.

40-річний Набіл Раджаб – президент Центру з прав людини країн Перської затоки  (The Gulf Center for Human Rights (GCHR) та заступник генерального секретаря Міжнародної  федерації з прав людини (The International Federation for Human Rights (FIDH). Він також є лауреатом численних міжнародних нагород, серед них і такі, що стосуються медійної сфер (наприклад, Index on Censorship Freedom of Expression Advocacy Award).

ms.detector.media