ms.detector.media
MediaSapiens
Сайт Центру журналістських розслідувань, скріншот
16.03.2015 10:31
Міжнародні організації засуджують переслідування Центру журналістських розслідувань у Криму
Міжнародні організації засуджують переслідування Центру журналістських розслідувань у Криму
Комітет захисту журналістів (CPJ) привернув увагу світової медійної спільноти до свавілля проти працівників Центру журналістських розслідувань у Криму.

Комітет захисту журналістів із посиланням на Центр журналістських розслідувань повідомив про два обшуки, проведені агентами Федеральної служби безпеки проти медійної організації в адміністративному центрі анексованого Росією Криму – Сімферополі.

Один з них було влаштовано  на квартирі  батьків редактриси Центру Наталі Кокоріної. Адвоката до журналістки не   допустили, а їй влаштували допит у штаб-квартирі ФСБ. Інший обшук відбувся на квартирі батьків колишньої редакторки Центру Анни Андрієвської, яка вже не мешкає у Криму. Проти неї висунуто звинувачення в антидержавній діяльності. Підставою для порушення кримінальної справи, вважає журналістка, стала її стаття  про волонтерів батальйону «Крим».

Координатор програми з Європи й Центральної Азії КЗЖ Ніна Огнянова (Nina Ognianova) закликала ФСБ припинити переслідування Наталї Кокоріної та її сім’ї. Вона звернулася також із закликом до російської влади у Криму відмовитися від кримінального провадження  проти Анни Андрієвської й не  чинити тиск на її родину.

Центр журналістських розслідувань, як пише Комітет захисту журналістів, базувався у Сімферополі. Після анексії Криму Росією його співробітники зазнали нападів та переслідувань з боку окупаційної влади. У березні минулого року бойовики у масках захопили його будівлю, тож журналісти змушені були перемістити штаб-квартиру до Києва.

Згідно з дослідженням КЗЖ, жертвами переслідувань і нападів стали місцеві та міжнародні журналісти, які висвітлюють події у Криму. Їх арештовували, професійне обладнання конфісковували.

Під час місії медіаорганізації до Києва репортери, які втекли з Криму, просили КЗЖ відстежувати стан свободи преси у регіоні. Вони заявили, що новинні видання зазнаватимуть там репресій від драконівського російського законодавства.

«Репортери без кордонів» (RSF) опублікували інформацію про останні акти свавілля проти незалежної преси в окупованому Росією Криму на тематичній стрічці «Хроніка атак на медіа».

Медіаорганізація характеризує сімферопольський Центр журналістських розслідувань як  «один з небагатьох новинних критичних сайтів,  які ще не припинили існування в анексованому Росією Криму».

«Репортери без кордонів» вимагають від окупаційної влади припинити переслідувати декілька критичних новинних медіа, які ще лишилися у Криму.

Нагадаємо, раніше представниця ОБСЄ з питань свободи медіа Дуня Міятович (Dunja Mijatović) засудила залякування незалежних журналістів у Криму.

ms.detector.media