ms.detector.media
MediaSapiens
12.03.2015 09:46
Ефіопська влада шпигує за незалежною телемережею
Ефіопська влада шпигує за незалежною телемережею
Уряд Ефіопії використовує шпигунське програмне забезпечення для стеження за журналістами базованої у США незалежної ефіопської супутникової телемережі ESAT.

Про це повідомив Комітет захисту журналістів (CPJ).

ESAT – одне з небагатьох джерел закордонних новин, доступне в Ефіопії.

За даними Citizen Lab, школи з  глобальних справ Університету Торонто (the University of Toronto's Munk School of Global Affairs), влада африканської країни націлилася на репортерів ще 2013 року. З цією метою використовується шпигунська система дистанційного контролю італійської компанії Hacking Team.

Її оновлену версію задіяли наприкінці минулого року, йдеться у доповіді Citizen Lab.

Експерти лабораторії вважають ймовірним замовником-нападником урядову Ефіопську агенцію безпеки інформаційної мережі (the Ethiopian Information Network Security Agency).

Наприкінці 2014 р. у директора ESAT  Неамін Зелеке (Neamin Зелек) викликав підозру отриманий електронний лист, що нібито містив інформацію про наступні вибори в Ефіопії. Експерти Citizen Lab, яка займається проблемами безпеки, прав людини та інформаційними технологіями, простежили: слід веде до сервера, який обслуговує державна телекомунікаційна компанія Ethio Telecom.

Вони також встановили, що це та інші електронні повідомлення, які тримають під прицілом журналістів ESAT, надходять звідти ж ще з 2013 року.

Для здійснення операцій використовується оновлений варіант програмного шпигунського забезпечення Hacking Team.

Представник посольства Ефіопії у Вашингтоні у відповідь на запит КЗЖ  запропонував подати його у письмовому  вигляді. Однак і після цього медіаорганізація не отримала відповіді.

Офіційна політика італійської компанії Hacking Team включає дотримання прав людини під час використання її програмного забезпечення, а також розслідування у випадку зловживання ними.

Однак, як з’ясувала Citizen Lab, насправді вона продовжує постачати оновлені технології зловмисникам навіть після того, як the WashingtonPost, Human Rights Watch та Citizen Lab зв’язувалися з нею щодо виявленого раніше використання її шпигунського забезпечення проти журналістів.

Hacking Team відмовилася відповідати на запити преси, чи продавала вона свої послуги уряду Ефіопії.

ms.detector.media