ms.detector.media
MediaSapiens
11.03.2015 19:17
Адам Міхнік: Не можна дозволяти цензури в українських медіа
Адам Міхнік: Не можна дозволяти цензури в українських медіа
Під час війни Міністерство інформації має реєструвати всю брехню російської пропаганди, але не можна допускати цензури українських медіа.

Таку думку під час публічної лекції у Києві висловив відомий громадський та політичний діяч, активіст руху «Солідарність», засновник та головний редактор «Газети Виборчої» Адам Міхнік.

«У нормальних умовах я би був проти, але в Україні немає нормальних умов. Йде війна з Путіним. Це Міністерство має реєструвати всю брехню російської пропаганди, але не може дозволити цензури для українських медіа», - сказав він, відповідаючи на запитання про доцільність запровадження Міністерства інформаційної політики в Україні.

За словами Адама Міхніка, цензура є недопустимою навіть тоді, коли міністр упевнений, що певна газета працює за гроші Путіна. «Це проблема прокурора, а не цензора, - переконаний він. –  Українське суспільство має право читати всі російські газети і дивитися всі російські програми. Я не маю обов’язку, але маю право отримувати інформацію».

Адам Міхнік часто порівнював ситуацію в Україні та Польщі. Згадував, що в час перетворень у своїй країні він був противником люстрації і наголошував на її небезпеках. Особливо він наголосив на відповідальності журналістів за свої слова. Будучи головним редактором «Газети виборчої», пан Міхнік стояв на позиції, що його видання не буде «люструвати», не публікуватиме поліцейську інформацію, яка для когось є компроматом на ворогів.

Громадський діяч вважає, що журналісти повинні передусім говорити правду: «Не лише про злочини радянського режиму, такі як Катинь [масові розстріли поляків, здійсненні органами НКВД - МS] та депортацію поляків у Сибір, але також довкола того, що ми, поляки, зробили українцям, чехам, литовцям, євреям та іншим. Та це потрібно не для того, щоб розпалювати ворожнечу, а щоб шукати згоди».

Адам Міхнік також наголосив, що нині, коли йде війна з Путіним, журналісти можуть ставати жертвами маніпуляцій, тому мають бути відповідальними за те, що пишуть. 

Зустріч з Адамом Міхніком організувала громадська організація «Правозахисний Центр «Поступ» спільно з Польским Інститутом у Києві, Києво-Могилянською Академією та Національним музеєм Тараса Шевченка. 

ms.detector.media