ms.detector.media
Тарас Назарук
18.02.2015 17:48
Фейк: У США прийняли закон про приватизацію енергетичного комплексу України
Фейк: У США прийняли закон про приватизацію енергетичного комплексу України
Російське інтернет-видання «ПолитНавигатор» 7 лютого повідомило про те, що президент США Барак Обама підписав закон про приватизацію енергетичного комплексу України.

Такого висновку видання дійшло на основі матеріалу німецького ділового ресурсу Deutsche Wirtschafts Nachrichten, який ще в грудні 2014 року проаналізував підписаний Бараком Обамою закон HR 5859.

Автори публікації у німецькому виданні стверджують, що законодавча ініціатива буде сприяти приватизації енергетичного сектору української економіки та фінансувати з держбюджету США військові та медійні проекти в Україні.

Журналісти «ПолитНавигатора» додали чергову інтерпретацію до матеріалу німецьких колег: «Усі галузі, такі як нафта, газ та відновлювальні джерела енергії будуть приватизовані… У якості запобіжного заходу уряд США в цьому законі вводить проект створення мережі, фінансованих Дердждепом, засобів масової інформації. Ці «незалежні ЗМІ» будуть протидіяти «російській пропаганді».

Ініціатива StopFake проаналізувала закон, про який йдеться в обох матеріалах. Як стверджує видання, про приватизацію в документі не йдеться. Там сказано лише про необхідність зменшити енергозалежність України від російського газу, підвищити енергоефективність ресурсів та створити сприятливий інвестиційний клімат. Поза тим, ні президент, ні парламент іншої країни не можуть приймати рішення про приватизацію галузей економіки України.

Також, у законі нема мови про створення мережі ЗМІ. Натомість Автори документу лише передбачили підтримку українських громадських організацій.

ms.detector.media