ms.detector.media
MediaSapiens
Фото: 20mn.fr
11.02.2015 10:28
Японська влада конфіскувала паспорт фоторепортера, який збирався їхати до Сирії
Японська влада конфіскувала паспорт фоторепортера, який збирався їхати  до Сирії
Міністерство закордонних справ Японії конфіскувало паспорт незалежного фоторепортера Юічі Сугімото (Yuichi Sugimoto) у переддень запланованої ним поїздки до Сирії.

Про це з посиланням на місцеву пресу  повідомив сайт британської газети Daily Mail.   

Офіційний Токіо вперше вдався до такого превентивного заходу у зв’язку з нещодавніми публічними вбивствами терористами з «ісламської держави в Іраку та Леванті (ISIS)»  двох японців – бізнесмена Харуни Юкави (Haruna Yukawa)   та     журналіста-фрілансера Кендзі Гото (Kenji Goto).

Генеральний секретар урядового кабінету   Йосіхіде  Суга (Yoshihide Suga) заявив:  «Ісламська держава» висловлювала намір  і надалі вбивати японців.  Якщо громадянин Японії їде  до Сирії, за нашими оцінками, він одразу зіткнеться з великим ризиком загрози своєму життю. Його можуть викрасти бойовики  ISIS чи інші екстремісти».

За словами речника, конфіскуючи документ, уряд «врахував обидва принципи – свободи преси та відповідальності за захист безпеки  громадян Японії».     

Однак цей крок викликав  невдоволення 58-річного журналіста з багаторічним досвідом   висвітлення подій  у зонах конфліктів в Іраку і Сирії. Він заявив репортерам, що не мав наміру відвідувати території, захоплені ісламськими бойовиками, а збирався  повідомляти про становище у таборах  біженців.  

«Офіційний  представник міністерства закордонних справ прийшов і забрав у мене паспорт, - скаржився фоторепортер. - Що відбувається з моєю свободою вільно подорожувати та зі свободою преси?».

Нагадаємо, що 1 лютого екстремісти з «Ісламської держави в Іраку і Леванті (ISIS) розмістили відео із зображенням обезголовленого тіла 47-річного японського журналіста Кендзі Гото. 

У серпні терористи опублікували відео, на якому у такий же спосіб вбивають американського журналіста Джеймса Фоулі, та у вересні  Стівена Сотлоффа.

ms.detector.media